Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maailma kylässä alkaa: Syö Itämeri puhtaaksi

25.5.2012 12.12

Hanna Eriksson

Lounaaksi savusärkikeittoa, välipalaksi marjoja ja päivälliseksi haukimureketta. Suomalainen voi korvata Välimeren-ruokavalion Itämeri-ruokavaliolla, jonka tavoitteena on puhdistaa Itämeri.

Ravinteita saa poistettua merestä syömällä niitä.

”Kaloihin sitoutuu paljon ravinteita. Merta auttaa erityisesti se, jos syö särkeä ja lahnaa, joiden määrä on räjähtänyt käsiin. Jos ne pyydetään pois, se vähentää Itämeren ravinteita. Eivätkä särkikalat pääse enää syömään arvokalojen mätiä ja poikasia”, kannustaa WWF:n meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen.

Nyt suuri osa kalansaaliista menee minkkien ruuaksi.

Vilhunen on puhumassa Itämeri-ruokavaliosta Maailma kylässä -festivaaleilla sunnuntaina yhdessä ympäristöministeri Ville Niinistön ja ruokaprofessori Sirpa Kurpan kanssa.

Itämeren kuormitusta voi vähentää myös luomua ja kasvisruokaa suosimalla. MTT:n tutkimuksen mukaan Itämeren ravinnekuormitus vähenisi seitsemän prosenttia, jos suomalaiset söisivät vain ravitsemussuositusten mukaisen määrän lihaa.

”Luomutuotanto perustuu ravinteiden kierrättämiseen. Viljelyssä ei käytetä keinolannoitteita eikä kasvinsuojeluaineita. Kun niitä ei panna maahan, ne eivät myöskään laskettele sadeveden mukana Itämereen”, Vilhunen sanoo.

Suurin osa suomalaisten syömästä kalasta on kasvatettua. Jos kalat ruokittaisiin Itämeren roskakaloista tehdyllä rehulla, ravinteet kiertäisivät. Nyt ravinteita tulee koko ajan lisää, kun kalankasvatuskasseihin kaadetaan Atlantin puolelta kalastettua ja muhennettua kalajauhoa.

”Jos Itämeren kaloista aletaan tuottaa rehua, siitä pitää poistaa dioksiini. Se onnistuu, mutta maksaa tietenkin enemmän. Itämeren tilan parantamiseksi tätä kannattaa kokeilla”, Sampsa Vilhunen toteaa.

Vilhusen mukaan suurin osa suomalaisista voi lisätä kalankulutusta reilusti Itämeren luonnonkalojen dioksiinista huolimatta.

Itämeren lahnassa ja särjessä ei ole juurikaan haitta-aineita.Eviran suosituksen mukaan Itämeren isoa silakkaa, haukea ja lohta saa syödä pari kertaa kuussa.

”Nyt ihmiset syövät silakkaa keskimäärin kerran pari vuodessa.”

Maailma kylässä -festivaali 26.–27.5. Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla.




Viite