Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Kansalaisaloite kuvitus.
Paperikeräys. Perustuloaloitteeseen kerätään nimiä netin lisäksi myös paperilla.Iiro Törmä

Paperikeräys. Perustuloaloitteeseen kerätään nimiä netin lisäksi myös paperilla.

Massat eivät ole vielä löytäneet kansalaisaloitetta

1.3.2013 8.57

Lasse Leipola

Kansalaisaloite ei ole ensimmäisen vuotensa aikana noussut koko kansan vaikutuskanavaksi.

Toistaiseksi ainoa 50 000 allekirjoituksen rajapyykkiin yltänyt aloite vastustaa turkistarhausta. Kuudessa kuukaudessa sen allekirjoitti peräti 70 000 suomalaista, mutta kieltoa kannattaa gallupien mukaan vähintään kymmenen kertaa suurempi joukko.

Turkistarhauksen vastustajilta kerättiin nimet paperille, minkä vuoksi allekirjoittaminen ja nimenkeruu vaati enemmän vaivaa.

Viime syksynä tuli mahdolliseksi kannatusilmoitusten kerääminen sähköisesti netissä. Sekään ei ole saanut kansalaisaloitteita lentoon. Esimerkiksi Lex Karpelan kumoamista ja perustuloa ajavat aloitteet keräsivät nopeasti tuhansia allekirjoituksia, mutta tahti hiipui sen jälkeen.

Tekijänoikeuslainsäädännön uudistaminen voi olla oikeastikin pienen piirin huoli, mutta tutkimusten mukaan perustuloa kannattaa jopa puolet suomalaisista.

”Ensimmäiset 5 000 allekirjoitusta tulivat startin yhteydessä tosi nopeasti, mutta sen jälkeen kampanjassakin on ollut hiljaisempaa. Suunnitelman mukaan kuitenkin edetään: vaikka emme ole nyt olleet julkisuudessa, nimiä tulee päivittäin noin puolet siitä, mitä keskimäärin pitäisi”, sanoo varapuheenjohtaja Simo Ruottinen Suomen perustuloverkostosta, joka on pannut aloitteen vireille.

Jotta kansalaisaloite pääsee 50 000 nimen tavoitteeseen, on sen taakse kerättävä keskimäärin 275 nimeä joka päivä kuuden kuukauden ajan. Avoimista aloitteista vain perustulo, tekijänoikeuksien uusiminen ja kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopuminen ovat tuon rajan yläpuolella. Nekin putoavat pian rajan alapuolelle, ellei keräystahti kiihdy.

Ruottisen mukaan perustuloverkosto on näkyvästi mukana muun muassa tänään perjantaina järjestettävässä kansalaisaloitepäivässä. Kevään mittaan on tarkoitus järjestää myös keskustelutilaisuuksia ja muita julkisuustempauksia. Noin puolet allekirjoituksista on tarkoitus kerätä tapahtumien yhteydessä paperille.

”Olemme hyvin luottavaisia, että 50 000 allekirjoitusta saadaan täyteen. Sen korkeampaa tavoitetta ei ole asetettu. Toki mitä enemmän aloitteella on allekirjoittajia, sitä suurempi on sen painoarvo”, Ruottinen sanoo.

Toisin kuin gallup, kansalaisaloite pitää allekirjoittaa omalla nimellään ja henkilötiedoillaan, mikä voi nostaa kynnystä kannanottoon. Esimerkiksi verkkoallekirjoittamiseen tarvitsee pankkitunnukset tai mobiilivarmennukseen soveltuvan SIM-kortin.

Ruottinen ei ole tällaista kynnystä havainnut vaan sanoo, että allekirjoittajat ovat tienneet hyvin, mistä on kyse.

”Sen sijaan moni järjestö on sanonut olevansa ajatuksen takana, muttei ole leimautumisen pelossa halunnut järjestötukijoiden listalle. Se on ymmärrettävää, vaikka olemme puolueista riippumattomia emmekä ota kantaa siihen, mikä perustulomalli tulisi valita”, Ruottinen sanoo.

Juttuun on täsmennetty 6. maaliskuuta, että kannabista koskevassa kansalaisaloitteessa on kyse käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopumisesta eikä yleisestä laillistamisesta.

demokratia  perustulo  kansalaisaloite 




Viite