Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

CSIRO

Jean-Babtiste Sallée.
Mereltä jäätikölle. Tohtori Jean-Babtiste Sallée on siirtynyt CSIRO:n palveluksesta Cambridgessa sijaitsevan British Antarctic Surveyn tutkijaksi.CSIRO

Mereltä jäätikölle. Tohtori Jean-Babtiste Sallée on siirtynyt CSIRO:n palveluksesta Cambridgessa sijaitsevan British Antarctic Surveyn tutkijaksi.

Merten hiilisalaisuus paljastumassa: ”Kuin suuri ikkuna”

30.7.2012 9.32

Lasse Leipola

Tutkijat ovat onnistuneet selvittämään prosessia, jolla meret sitovat hiilidioksidia ilmakehästä. Jo aiemmin on tiedetty, että merien hiilinielut sitovat noin 40 prosenttia vuosittaisista hiilidioksidipäästöistä. Ilman tätä vaikutusta ilmastonmuutos etenisi huomattavasti nykytahtia nopeammin.

”Eteläinen jäämeri on kuin suuri ikkuna, jonka kautta ilmakehä yhdistyy meren sisäosiin. Tätä ennen emme tunteneet tarkalleen sitä fyysistä prosessia, jossa hiili päätyy syvälle mereen. Se perustuu tuulien, merivirtojen ja pyörteiden yhteisvaikutukseen, joka luo ne hiiltä sieppaavat polut, jotka vetävät vettä pinnasta merten syvyyksiin”, sanoo johtava tutkija Jean-Babtiste Sallée australialaisen Kansanyhteisön tieteen ja teollisuuden tutkimuslaitoksen (CSIRO) tiedotteessa.

”Nyt kun ymmärrämme paremmin mekanismia, joka vetää hiiltä alas, voimme paremmin arvioida ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja merien hiilinielun tulevaisuutta”, Sallée sanoo.

Nature Geosciencessa julkaistun tutkimuksen tulokset vastaavat aiempia arvioita merten hiilinielun käyttäytymisestä.

ilmastonmuutos  meret 




Viite