Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Ville Niinistö.
Töihin oppositioon? Jos puoluevaltuuskunta päättää viikonloppuna, että vihreät eroavat hallituksesta, politiikka ei puheenjohtajan mukaan muutu. ”Halumme helpottaa töihinpääsyä ja edistää ympäristönsuojelua”, sanoo Ville Niinistö. Iiro Törmä

Töihin oppositioon? Jos puoluevaltuuskunta päättää viikonloppuna, että vihreät eroavat hallituksesta, politiikka ei puheenjohtajan mukaan muutu. ”Halumme helpottaa töihinpääsyä ja edistää ympäristönsuojelua”, sanoo Ville Niinistö.

Millaista oppositiopolitiikkaa vihreät tekisi, Ville Niinistö?

17.9.2014 12.13

Sammeli Heikkinen

Huomenna torstaina hallituksessa pidetään äänestys, joka näyttää katkaisevan vihreiden hallitustaipaleen. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on päätynyt esittämään TVO:n ydinvoimahankkeelleen hakeman periaateluvan hylkäämistä. Mutta Fennovoiman lupaa hän esittää hyväksyttäväksi.

Ennakkotietojen perusteella ydinvoiman kannattajat voittavat äänestyksen hallituksessa selvästi. Jos näin käy, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ehdottaa viikonloppuna puoluevaltuustolle Seinäjoella, että vihreät eroaa hallituksesta.

Vihreät sai hallitusohjelmaan vaatimansa kirjauksen, ettei lisäydinvoimalle myönnetä lupia. Tuliko neuvotteluissa mieleen, että ydinvoima-asia voisi tulla vastaan näin?

Me teimme hallituskumppaneille selväksi, että lähdemme hallitukseen vain, jos lisälupia ydinvoimalle ei myönnetä. Hallituskumppanit ymmärsivät, ettei vihreät hyväksy uuden ydinvoiman edistämiseen liittyviä toimia. Suullisesti sovittiin esimerkiksi, ettei Fennovoiman lupaa voi siirtää muille.

Tällaista tilannetta ei tietenkään voitu ennakoida. Pyhäjoen voimala on uusi voimala. Siellä ei ole voimalaa nyt, eikä sinne sitä tule, jos muut hallituspuolueet eivät sille lupaa myönnä.

Missä vaiheessa vihreät huomasivat, että ydinvoimasta tulee ongelma hallitukselle?

Hallituskumppanit ovat tienneet hallitusneuvotteluista lähtien, että vihreiden kanta on se, että uudet investoinnit on ohjattava kotimaiseen uusiutuvaan energiantuotantoon. Kun kyse oli pelkästä puheesta, ajattelin, että Fennovoiman hanke raukeaa mahdottomuuteensa ja kokoomuksen ydinvoimamyönteisyyden raja tulee vastaan. Näin ei ole käynyt.

Missä vaiheessa puolueessa alettiin miettiä Fennovoima-ongelmaa?

Puoluehallituksessa ja muissa päättävissä elimissä aloimme keskustella varhaisessa vaiheessa tänä vuonna. Puolueessa suhtautuminen asiaan on ollut selvää.

Miksi Fennovoiman periaatepäätös on muotoiltu tavallaan ehdolliseksi: rakennusluvan edellytys on riittävä EU-omistus? Oliko tämä yritys pitää vihreät mukana hallituksessa?

Ei. Muille on ollut päivänselvää, ettemme sitä hyväksy. Ydinvoiman kannattajat pelaavat ja kikkailevat, koska hanke on niin huono. Ensin suomalaisomistus oli tärkeää. Nyt se ei enää olekaan. Epäilen, ettei tämä viimeinenkään vaatimus 60 prosentin eurooppalaisomistuksesta pidä. Vapaavuorelta ja muilta ydinvoiman kannattajilta pitäisi kysyä, miksei mikään luvattu pidä.

Oppositiojohtaja Juha Sipilä (kesk) ilmaisi nopeasti tukensa hallituksen Fennovoima-päätökselle. Mistä se kertoo?

Suomalainen poliittinen eliitti ei uskalla tehdä itsenäisiä päätöksiä eikä kykene näkemään asiaa niin kuin suomalaisten enemmistö näkee. Uussuomettuneisuutta on ilmassa. Jos Suomi hyväksyy hankkeen, joudumme EU:n ja Venäjän väliselle harmaalle alueelle. Livumme Venäjän vaikutuspiiriin.

Sinne emme halua, vihreät ei halua palata 1970-luvulle. Ne, jotka hallituksessa hanketta kannattavat, kannattavat sitä, että Suomi sitoutuu vuosikymmeniksi venäläisvetoiseen riskihankkeeseen, joka rahoitetaan suomalaisten kuntien julkisista varoista.

Uskotko, että Fennovoiman hanke menee läpi eduskunnassa?

Eduskunta voi kaataa sen. Kun suomalaisten suuri enemmistö luo painetta, se saa kansanedustajat ajattelemaan asiaa. Vihreät voi auttaa voittoa eduskuntakäsittelyssä jättämällä hallituksen, joka tätä vie eteenpäin.

Jääkö hallitukselta jotain tekemättä, jos vihreät nyt lähtee?

Luotan siihen, että hallitus jatkaa yhdessä sovittuja hankkeita ja ymmärtää jatkaa ympäristönsuojelua ja vähävaraisten aseman parantamista.

Valtaosa ympäristön- ja luonnonsuojeluun liittyvistä uudistuksista on toteutunut jo. En usko, että hallitus peräytyy myöskään soidensuojelun täydennysohjelmasta.

Vihreät on saavuttanut hallituksessa paljon: on tehty rakenneuudistuksia leikkausten sijaan ja  torjuttu koulutukseen kohdistuvia säästöjä. Uskon, että saavutukset pysyvät. Olemme vähintään parantaneet hallituksen politiikkaa.

Millaista oppositiopolitiikkaa vihreät lähtisi tekemään?

Linjallemme uskollista politiikkaa. Vihreiden arvot ovat aina samat. Haluamme helpottaa töihin pääsyä, kaventaa tuloeroja, edistää ympäristönsuojelua, hillitä ilmastonmuutosta ja uudistaa yhteiskuntaa. Näiden puolesta tehtäisiin töitä oppositiossakin.

Jos vihreät päätyy oppositioon, tulisiko eteen tilanteita, joissa vihreät ja muu oppositio voisivat olla yhtenäisiä?

En halua hirveästi ennakoida. Keskustan kanssa joissain energiakysymyksissä voitaisiin tehdä yhteistyötä. Syöttötariffihan saatiin viime hallituskaudella aikaan yhdessä Mauri Pekkarisen kanssa. Toisaalta keskustasta löytyy paljon luonnolle tuhoisia näkemyksiä.

Pysyykö hallitus pystyssä ilman vihreitä?

Sitä pitää kysyä hallitukselta. Olemme uskollisia omille äänestäjillemme ja arvoillemme. Hallituskumppanit saavat itse arvioida, haluavatko tehdä päätöksen, jolla lähdemme hallituksesta pois.

Mikä on tärkein asia, jonka olet saanut ympäristöministerinä aikaan?

Ympäristölain uudistus on 15 vuoteen suurin saavutus ympäristönsuojelussa. Tietenkin myös kansallispuistojen perustaminen ja merkittävät lisäsaavutukset metsien ja soiden suojelussa: me olemme saaneet lain suojaan 150 000 hehtaaria metsää ja suota.

Omasta roolistani ilmastopolitiikassa ja -neuvotteluissa olen ylpeä. Suomi on ollut mukana edistyksellisten maiden joukossa, ilmastolaki tulee kantamaan vuosikymmeniä ja se on hyväksi myös taloudelle.
Vaikka puhtaan energiapolitiikan puolella on tullut pettymyksiä, vähähiilisen talouden edistämisessä on saavutettu voittoja.




Viite