Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aktivisti kysyy: Onko kiekkopomoilla tarpeeksi munaa tähän?

11.5.2012 7.44

Hanna Eriksson

20-vuotiaana Valko-Venäjältä paennut, Baltic Circle -teatterifestivaalin johtaja Eva Neklyaeva vaatii jääkiekon MM-kisojen siirtämistä tulevaisuuteen tai pois Valko-Venäjältä.

Jääkiekon MM-kisat jatkuvat Suomessa vielä runsaan viikon. Vuoden 2014 kisat aiotaan pelata Valko-Venäjällä. Pitääkö kisat siirtää pois kotimaastasi?

“MM-kisoja ei saa järjestää diktatuurissa. Jääkiekkokisat voidaan pelata Valko-Venäjällä vasta sitten, kun siellä ei ole enää poliittisia vankeja, ja se on muuttunut demokraattiseksi maaksi. Valko-Venäjällä on edelleen mielipidevankeja, joita kidutetaan vankilassa. Riippumatonta mediaa, ihmisoikeusjärjestöjä ja ammattiyhdistysliikettä uhkaillaan. Kaksi kyseenalaisessa oikeudenkäynnissä terrorismista tuomittua nuorta miestä teloitettiin maaliskuussa. Jääkiekkoyleisö on osa kansainvälistä yhteisöä, jonka pitää estää ihmisoikeusloukkaukset keskellä Eurooppaa.”

Jos kisat pidetään, voivatko ne kohentaa maan ihmisoikeustilannetta?

“Pekingin olympialaiset eivät muuttaneet Kiinan ihmisoikeustilannetta parempaan suuntaan. Sen sijaan Kiinan hallinto sai paljon positiivista julkisuutta ja taloudellisia etuja. Presidentti Aljaksandr Lukasenka käyttää MM-kisoja oman imagonsa pönkittämiseen. Hän on fanaattinen jääkiekkofani, ja virallisessa mediassa kisat näytetään hänen henkilökohtaisena saavutuksenaan. Tavallinen valkovenäläinen ansaitsee runsaat 230 euroa kuussa, ja maassa on vakava talouskriisi. Mistä ovat peräisin ne rahat, jotka käytetään hienojen areenoiden rakentamiseen ja pelaajien ja valmentajien jättipalkkoihin?”

Mitä terveisiä haluat lähettää kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtajalle René Faselille, joka ei aio siirtää kisoja ja jonka mukaan jäsenmaita ei saa syrjiä poliittisista syistä? “Minäkään en halua sekoittaa politiikkaa ja urheilua. Nyt ei ole kyse puoluepolitiikasta vaan ihmisoikeuksista. Ihmisoikeustilanne Valko-Venäjällä on järkyttävä. Urheilu sen sijaan on vapaata, kaikille avointa, ja siinä pelataan sääntöjen mukaan. Valko-Venäjä ei ole tällainen maa. Toivon, että näillä miehisillä jääkiekkopomoilla on tarpeeksi munaa käsitellä Valko-Venäjän ihmisoikeustilannetta heti. Nyt he vain yrittävät siirtää aiheen käsittelyä, ikään kuin ihmisoikeuksilla olisi jokin aikataulu.”

Isännyyttä myönnettäessä Valko-Venäjän johto lupasi, että se lopettaa opposition oikeuksien polkemisen. Onko jotain tapahtunut?

“Lukasenka pelaa peliä. Kun hän tarvitsee myönnytyksiä länsimailta, hän näyttelee demokraattista ja antaa oppositiolle hieman vapauksia. Heti kun hän saa mitä haluaa, valvonta ja uhkailu tiukentuvat. Haluan tehdä tämän selväksi: heti kun kisat luvataan Valko-Venäjälle, sorto palaa.”

Mitä suomalainen jääkiekkofani voi tehdä valkovenäläisen oppositioaktivistin hyväksi?

“Uskon kriittisen massan voimaan, jokainen voi pitää melua asiasta. Lukasenkaa pitää painostaa poliittisesti ja taloudellisesti. Valko-Venäjä on suljettu maa. Schengen-viisumi maksaa 70 euroa. Tavalliselle ihmiselle, joka ansaitsee 200–300 euroa kuussa, on taloudellisesti mahdotonta lähteä ulkomaille. Jos viisumimaksu poistettaisiin valkovenäläisiltä, ihmiset voisivat päästä näkemään muita tapoja elää.”




Viite