Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Henna Virkkunen.
Barrikadille. Kuntaministeri Henna Virkkunen kirjoitti tauluun asian, jonka puolesta hän voisi osoittaa mieltään.Mikael Ahlfors

Barrikadille. Kuntaministeri Henna Virkkunen kirjoitti tauluun asian, jonka puolesta hän voisi osoittaa mieltään.

Mitä sinulla on kuntia vastaan, Henna Virkkunen?

2.9.2011 8.00

Jukka Vahti

 

Oppositiopuolueet ovat pelotelleet, että nykyhallitus ajaa kunnat pakkoliitoksiin. Onko sinulla jotain kuntia vastaan?

”Minulla ei ole mitään kuntia vastaan, mutta en ole nykyisen kuntarakenteen puolustaja. Kuntarajat eivät enää vastaa ihmisten tämän päivän elämää. Rajoja uudistamalla ei kuitenkaan haeta pikaisia säästöjä, vaan sillä varaudutaan siihen, että palvelut voidaan varmistaa tulevaisuudessa.” 

Kuntaliitto on syyttänyt hallitusta kuntien taloudellisen aseman kurjistamisesta. Sysääkö hallitus ikävät säästöpäätökset kuntien niskoille?

”Valtion velkaantumista yritetään saada taittumaan. Se edellyttää, että menoja pienennetään. Kuntien valtionosuudet on sovittu yhdeksi säästökohteeksi. Kuntataloudessa tulee olemaan tiukkaa lähivuosina mutta valtiontaloudessa vielä tiukempaa.”

Kevään hallitusneuvottelut olivat vaikeat, ja kokoomuksen ja demarien huonot välit nousivat otsikoihin. Nyt suhde on lämpimämpi, mutta uskotko, että rakkaus kestää täydet neljä vuotta?

”Uskon, että rakkaus säilyy säädetyn ajan. Tämä kuuden puolueen hallitus on järkiavioliitto, ja rakkaus tulee vaan tiivistymään. Kun asioihin suhtaudutaan intohimoisesti, välillä tietysti vähän roihuaa. Mutta kuuntelemme järjen ääntä ja pysymme tiiviisti yhdessä.”

Olit aiemmin viestinnän tutkija ja tutkit muun muassa poliitikkojen eroihin liittyneitä skandaaleita. Viime viikkoina ainakin Paavo Väyrynen (kesk) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) ovat syyttäneet mediaa juonittelusta ja politikoinnista. Oletko sinä havainnut viime aikoina meheviä mediasalaliittoja?

”En ole kohdannut yhtään mediasalaliittoa. Nähdäkseni medialla, tai edes yksittäisillä mediakonserneilla, ei ole yhtenäistä agendaa. Kaupallisia tavoitteita toki on, ja yksittäisillä toimittajilla omia ideoitaan, mutta ei niistä oikein salaliittoja saa kasaan. Paitsi jos on erittäin vilkas mielikuvitus.”




Viite