Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Kaksi marjaa. Presidentti Mohamed Nasheed, 42, on perustanut maansa ensimmäisen demokraattisen puolueen. Sitä ennen Nasheed oli vuosia mielipidevankina journalistina tekemiensä kirjoitusten takia. Vihreän Langan kannessa esiintynyt muovailuvaha-Mohamed oli esikuvalleen mieleen.Mikael Ahlfors

Kaksi marjaa. Presidentti Mohamed Nasheed, 42, on perustanut maansa ensimmäisen demokraattisen puolueen. Sitä ennen Nasheed oli vuosia mielipidevankina journalistina tekemiensä kirjoitusten takia. Vihreän Langan kannessa esiintynyt muovailuvaha-Mohamed oli esikuvalleen mieleen.

Miten pelastat maailman, Mohamed Nasheed?

18.3.2010 15.07

Jenni Leukumaavaara

Uppoavan Malediivien presidentti ja entinen journalisti Mohamed Nasheed patistaa toimittajia paljastamaan ilmastoskeptikkojen verkostot.

Kööpenhaminan ilmastokokous oli odotuksiin nähden pettymys. Mitä vuoden lopussa järjestettävässä Meksikon ilmastokokouksessa pitäisi päättää?

"Kööpenhaminan isoin ongelma oli luottamuksen puute teollisuus- ja kehitysmaiden välillä, siihen pitää saada muutos. Tarvitaan myös tolkullista ja konkreettista tietoa siitä, miten hiilipäästöjä oikeasti voidaan vähentää. Islanti on tästä hieno esimerkki: se on uusiutuvien energioiden ansiosta kehittynyt nopeasti."

Ilmastoskeptikot saavat paljon huomiota mediassa. Mitä haluat sanoa ihmisille, jotka epäilevät ilmastonmuutoksen olemassaoloa?

"Ilmastonmuutos ei ole sama asia kuin ilmaston lämpeneminen. Eurooppalaiset ystäväni sanovat nähneensä kylmimmän talven ja lämpimimmän kesän. Ilmasto siis muuttuu. Tutkivien journalistien pitäisi myös selvittää skeptikkojen verkostoa, joka on ilmastoraporttien sähköpostivuotojen takana."

Suomi ei kannata EU:n päästövähennystavoitteiden nostamista 30 prosenttiin ja Yhdysvaltojen ilmastolain valmistelu takkuaa. Mitä Malediiveilla ajatellaan rikkaista länsimaista, jotka eivät saa ilmastonmuutoksen hillinnässä mitään aikaan?

"Miksi Suomi ei pyri 30 prosenttiin? Koska skeptinen uutisointi sekoittaa ihmisten päät. Maiden hallitukset tekevät mitä kansalaiset haluavat, eli kyse on siitä, kuinka hyvin kansalaiset ovat perillä asioista. Jos malediivilaiset haluaisivat minun tukkivan turpani, minun pitäisi irtisanoutua."

Olet pitänyt kokouksen veden alla ja kierrät maailmaa puhumassa ilmastonmuutoksen hillitsemisen puolesta. Mikä on seuraava tempaus, jolla saat median huomion?

"Sen täytyy olla jotain aiempaa paljon mielikuvituksellisempaa. Voi tietysti olla, että olen ollut politiikassa jo niin kauan, että aivoni ovat jo kuolleet."

Ovatko tiukat päästörajoitukset ja -kiellot ainoa keino torjua ilmastonmuutosta?

"Eivät missään nimessä. Malediivit pyrkii hiilipäästöttömäksi maaksi kymmenessä vuodessa, ja sillä haluamme näyttää vihreän vallankumouksen mallia muillekin. Teemme yhteistyötä suomalaisen tuulivoimayhtiön kanssa. Jos te olette fiksuja, uusiutuvista energioista voi hyvinkin tulla uusi Nokianne. Ja tehän olette älykäs maa, onhan täällä viihdytetty Leniniäkin."

Jos olisit supermies, miten pelastaisit maailman?

"Toisin maailmaan uuden, järkevämmän talousajattelun ja järjestäisin uusiutuville energiavaroille maailmankattavan sopimuksen."




Viite