Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

VTT

VTT:n SOFC-polttokennosto.
Prototyyppi. VTT:n kennosto on ollut käynnissä jo 1 400 tuntia ja tuottanut noin viiden kerrostaloasunnon vuosikulutuksen verran sähköä.VTT

Prototyyppi. VTT:n kennosto on ollut käynnissä jo 1 400 tuntia ja tuottanut noin viiden kerrostaloasunnon vuosikulutuksen verran sähköä.

Mullistaako suomalainen polttokenno sähköntuotannon?

5.1.2011 10.38

Lasse Leipola

VTT:n uusi polttokenno saattaa mullistaa maa- ja biokaasun hyödyntämisen sähköntuotannossa. Niin sanotulla kiinteäoksidipolttokennolla (SOFC) voidaan tuottaa sähköä sähköverkkoon aiempaa puhtaammin ja tehokkaammin.

”En usko, että megawattiluokan voimalat ovat lähiaikoina mahdollisia, vaan kyse on kennostoista, joiden teho on noin yhdestä kilowatista muutamaan sataan kilowattiin”, sanoo VTT:n tutkija Matias Halinen.

Tulevaisuudessa maakaasua tai biokaasua voitaisiinkin hyödyntää suurten voimalaitosten sijaan esimerkiksi asuinrakennuksien omissa polttokennoissa.

”Se tuottaisi sähköä, minkä lisäksi järjestelmästä tuleva pakokaasu on niin kuumaa, että sillä voidaan lämmittää käyttövettä tai pattereita”, Halinen sanoo.

Sähköntuotannossa SOFC:n hyötysuhde on noin 50 prosenttia, mutta kun huomioidaan myös lämpö, arvo nousee 80 prosenttiin.

”Polttokennot sopisivat erinomaisesti myös esimerkiksi maataloudessa ja jäteveden puhdistamoissa syntyvän biokaasun hyödyntämiseen, mikä on muuten haastavaa. Sen sijaan, että kaasu poltetaan pelkän lämmön tuottamiseksi, voidaan tuottaa tehokkaasti sekä sähköä että lämpöä”, Halinen sanoo.

Halinen arvioi, että SOFC-polttokennot voisivat tulla kaupallisesti saataville noin viiden vuoden kuluessa. Toistaiseksi laajempi tuotanto ei ole mahdollista, sillä tarvittavia komponentteja ei ole riittävästi saatavilla.

”Yksi syy tähän tutkimukseen on saada lisätietoja komponenttien vaatimuksista ja luotettavuudesta”, Halinen sanoo.

polttokenno 




Viite