Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Näin lapsesi kärsisi Afrikan nälänhädästä

30.9.2011 11.48

Laura Häkli

Juuri nyt yli 2 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta Itäisessä Afrikassa näkee nälkää. Kaikkiaan kuivuus koettelee melkein 14 miljoonaa ihmistä.

Kansainvälinen Punainen risti lukee nälänhädässä elävät lapset kaikkein haavoittuvimpaan ihmisryhmään.

”Lapsissa nälänhädän vaikutukset näkyvät nopeammin kuin aikuisissa”, sanoo Itä-Afrikasta juuri palannut kansainvälisen avun suunnittelija Linda Karvinen.

Lapset kärsivät ruuan puutteesta pahemmin kuin aikuiset, koska aikuisilla on ruumiissaan enemmän rasvaa ja lihasmassaa. Lapset ovat suurimmassa vaarassa kuolla ja vaikka he selviäisivätkin, aliravitsemus voi jättää pysyviä vaurioita lapsen henkiseen ja fyysiseen kehitykseen.

Somaliaa, Etiopiaa, Keniaa ja Djiboutia vaivaava kuivuus on pahin 60 vuoteen. Somalian pitkällinen sisällissota on pahentanut nälänhätää, sillä ihmiset ovat lähteneet kodeistaan sotaa pakoon eivätkä avustusjärjestöt ole päässeet toimittamaan hätäapua kaikille kuivuudesta kärsiville alueille.

Karvisen mukaan nyt tärkeintä on yksinkertaisesti pitää ihmiset hätäapupaketeilla hengissä seuraavaan sadekauteen saakka. Sateiden pitäisi alkaa piakkoin, syksyn ja loppuvuoden aikana.

”Joissakin paikoissa on jo alkanut sataa, ja paikoittain sateista on ennustettu hyviä. Ihmisille pitää saada kylvettäväksi sellaisia siemeniä, jotka ehtivät itää tämän loppuvuoden lyhyen sadekauden aikana”, Karvinen sanoo.

Pitemmällä tähtäimellä Itä-Afrikassa pitää jo alkaa valmistautua seuraavaan kuivuuteen esimerkiksi rakentamalla uusia kastelujärjestelmiä ja vesilähteitä, mutta siihen tarvitaan rahaa.

”Jos haluaa tukea nälänhädän uhreja, kannattaa lahjoittaa siellä toimivalle järjestölle. Maailmanlaajuisesti lahjoituksia on tullut tähän mennessä huonosti, paljon apua vielä tarvitaan”, Karvinen sanoo.

Punaisen ristin avustustavoitteesta on saavutettu vasta noin 40 prosenttia.

”Kyllä Itä-Afrikalla kaikesta huolimatta on toivoa. Mutta paljon kehitystä tarvitaan, ettei tämä toistu.”

Jos aliravittu lapsi pääsee ajoissa hoitoon, hän voi toipua täysin.




Viite