Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nasa

Lämmin hyöky. Nasan kuvassa näkyy, miten lämmin jokivesi leviää purskeena Beaufortinmerelle heinäkuussa 2012.Nasa

Lämmin hyöky. Nasan kuvassa näkyy, miten lämmin jokivesi leviää purskeena Beaufortinmerelle heinäkuussa 2012.

Nasa: Lämmenneet arktiset joet kiihdyttävät jään sulamista

6.3.2014 10.13

Sammeli Heikkinen

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan tutkimuksessa on selvinnyt, että Pohjoiseen jäämereen laskevat joet kiihdyttävät ilmastonmuutoksen vaikutuksia arktisella alueella.

"Jokia myöten mereen virtaava vesi vaikuttaa keskeisesti siihen, miksi meri on niin herkkä ilmastonmuutokselle", tutkimusta vetänyt Son Nghiem sanoo Nasan tiedotteessa.

Jäämereen laskevien jokien vesi on aiempaa lämpimämpää, sillä niiden valuma-alueiden lämpötila on kohonnut. Myös jokien virtaama on kasvanut. Aiempaa suurempina määrinä virtaavan lämpimän veden sulattavaa vaikutusta tehostaa se, että arktinen merijää on muutenkin ilmaston lämpenemisen vuoksi entistä ohuempaa ja heikompaa.

Nasan tutkimuksessa keskityttiin läntisessä Kanadassa Beaufortinmereen laskevaan Mackenzie-jokeen. Tutkijat havaitsivat, että sen tapauksessa sulamisvaikutusta kiihdytti se, että joen edustalle oli muodostunut ahtojäästä valtava jääpato. 

Joesta virtaava lämmin jäi padon taakse. Lopulta jääpadon taakse kerääntynyt vesi pääsi purkautumaan yhtenä purskeena lahteen, mikä vahvisti huomattavasti sen sulattavaa vaikutusta.

Tutkijat arvioivat, että Pohjoiseen jäämereen Pohjois-Amerikasta, Euroopasta ja Aasiasta laskevat 72 jokea tuovat mukanaan meriveteen joka vuosi noin 13 000 terawattituntia energiaa. Se on saman verrain kuin Suomi nykyisellä vuosittaisella energiankulutuksella käyttäisi 35 vuodessa.

 

ilmastonmuutos 




Viite