Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

ND: Onko tässä uusi biopolttoaine?

13.7.2011 13.06

Saija Räsänen

Tulevaisuudessa biopolttoainetta saatetaan tuottaa merilevästä, arvelevat walesilaisen Aberystwyth Universityn tutkijat. Asiasta kertoo News Discovery- lehti.

Nyt käytössä olevien biopolttoaineiden ongelma on se, että ne vievät viljelypinta-alaa ihmisravinnolta ja niiden viljelyyn kuluu paljon vettä, mikä on omiaan pahentamaan maailman köyhimpien alueiden nälänhätää entisestään.

"Merissämme kasvaa paljon merilevää, jota emme käytä mitenkään. Se ei vie maapinta-alaa. Se ei ole ruokaa, joka kelpaisi ihmisravinnoksi", sanoo tutkija Jessica Adams.

Merilevä kasvaa nopeasti, ja sitä voitaisiin tuottaa vuodessa noin kymmenen kertaa enemmän kuin nyt kasvaa geenimuunnelluilla viljapelloilla.

Tällä hetkellä biopolttoaineen tuottaminen merilevästä ei vielä ole taloudellisesti kannattavaa, mutta tutkijat ennustavat tämän muuttuvan tulevaisuudessa.

Merilevästä voitaisiin esimerkiksi ensin erottaa arvokkaammat palat, kuten ihmisruoaksi kelpaavat osat ja kalankasvatukseen käytettävä proteiini, jotka myytäisiin eteenpäin ja loppuosa käytettäisiin biopolttoaineeksi.

 




Viite