Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Vesa Linja-aho.
Vapaata riistaa. Vesa Linja-ahon verkkoon tekemää lukion matematiikan kirjaa saa vapaasti levittää, kopioida ja painaa vaikka paperille.Mikael Ahlfors

Vapaata riistaa. Vesa Linja-ahon verkkoon tekemää lukion matematiikan kirjaa saa vapaasti levittää, kopioida ja painaa vaikka paperille.

Onko ylioppilaan tulevaisuus verkossa?

15.2.2013 7.20

Päivi Hujakka

Vesa Linja-aho, olet Metropolia-ammattikorkeakoulun autoelektroniikan lehtori, ja synnytit lukiolaisille matematiikan ilmaisen verkkokirjasarjan. Miksi?

”Halusin testata uutta toimintapaa ja lisätä avoimia suomenkielisiä oppimateriaaleja. Sain idean kesämökilläni. Siitä innostui myös neljä muuta. Yksi viikonloppu verkkokirjan työstämisessä kului.”

Paljonko pitkää matikkaa lukeva lukiolainen säästää, kun siirtyy verkkokirjaan?

”Jos oppilas ostaisi muuten koko materiaalin, hän säästää ainakin 200–300 euroa.”

Kuinka pian verkkomateriaalit syrjäyttävät perinteiset kirjat?

”Yli puolet oppimisesta tapahtuu jo verkossa. Nuorille on luontevampaa lukea internetistä kuin perinteisestä oppikirjasta. Viiden vuoden päästä on jo nähtävissä iso muutos. Monella koululaisella on oma älypuhelin ja tabletti. Ne saastuttavat, mutta nuoret ostavat niitä joka tapauksessa. Siksi niitä on syytä käyttää myös opiskeluun.”

Pärjääkö verkkokirjoilla opiskellut ylioppilaskirjoituksissa?

”Kyllä pärjää. Ensi syksynä lukionsa aloittavat tekevät ylioppilaskirjoituksensa tietokoneella. Enää mietitään sitä, kuinka eliminoida mahdolliset lunttaukset, ja sitä, tapahtuvatko kirjoitukset verkossa vai esimerkiksi erillisen muistitikkuun ladatun koemateriaalin avulla.”

Oppiiko verkkokirjan avulla matematiikan helpommin?

”Verkkomatematiikan oppii rutiininomaisella treenaamisella. Sanallisten tehtävien määrätietoinen harjoittelu nopeuttaa oppimista.”

Onko matematiikan rinnalle tulossa muita avoimia verkkokirjoja?

”Käsittääkseni ei ainakaan heti. Tilanne voi kuitenkin muuttua muutamassa kuukaudessa, jos liikemaailmasta löytyy halukas sijoittaja sekä verkkokirjojen tekijöitä.”

Sarja on ilmainen. Onko se sitä myös jatkossa?

“Kyllä on. Meidän verkkokirjamme on avoimesti lisensoitu, sitä voi muokata, jakaa vapaasti tai vaikka myydä ja painaa paperiseksi versioksi.”

opiskelu  ekirjat 




Viite