Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Natalia Baer

Pöydän ääreen. Ministerit ja työmarkkinajohtajat kokoontuvat valtioneuvoston tiloihin kerran kuussa keskustelemaan Suomen kohtalonkysymyksistä.Natalia Baer

Pöydän ääreen. Ministerit ja työmarkkinajohtajat kokoontuvat valtioneuvoston tiloihin kerran kuussa keskustelemaan Suomen kohtalonkysymyksistä.

Salainen talousneuvosto menee remonttiin

2.10.2009 8.11

Josi Tikkanen

Valtioneuvoston juhlasalissa suljetuin ovin kokoontuva talousneuvosto natisee liitoksistaan.

Talouden suunnitteluelimeksi tarkoitetussa neuvostossa kokoontuu kuukausittain Suomen eliitti ministereistä työmarkkinajohtajiin. Aihelistalla on suuria kysymyksiä, mutta keskustelujen lopputulokset eivät tule julkisuuteen.

Valtioneuvosto asetti toukokuussa työryhmän pohtimaan talousneuvoston tulevaisuutta.
Esillä on muun muassa ympäristöasioiden saaminen neuvoston pöydälle. Suomen luonnonsuojeluliitto on pyrkinyt neuvostoon jo aiemmin, mutta sen pääsy on evätty sillä perusteella, että neuvosto käsittelee pääasiassa talousasioita.

Liiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen toivoo, että ovi avautuu nyt.

”Jos esimerkiksi ilmastonmuutokseen halutaan puuttua, myös ympäristönäkökulma tulee ottaa huomioon.”

Myös Sitran viime keväänä ilmestynyt luonnonvararaportti ehdotti ympäristökysymysten sisällyttämistä neuvoston asialistalle.

Talousneuvosto perustettiin 1960-luvulla tupo-politiikan takuuelimeksi, sanoo neuvostoa tutkinut Iikko B. Voipio. Neuvoston perinteiseltä tehtävältä putosi pohja, kun työnantajapuoli jättäytyi pois tupo-pöydästä.

”Yksi syy selvitykseen on, että elintä ei ole tarkasteltu koko tämän 40 vuoden aikana”, sanoo talousneuvoston sihteeristön päällikkö Vesa Vihriälä.

Suljettu herrakerho ei monien mielestä sovi nykypäivään. Esimerkiksi toimittajat Taneli Heikka ja Katja Boxberg syyttivät tänä vuonna julkaistussa pamfletissaan Lumedemokratia neuvostoa siitä, että asiat päätetään siellä salaisissa keskusteluissa ennen kuin ne pääsevät julkisuuteen.

Missään muussa maassa ei ole pääministerin eliitille pitämää kerhoa, jonka tapaamisten tarkempi sisältö salataan kansalta.

Keskustelujen luottamuksellisuutta on perusteltu sillä, että näin kaikki osapuolet voivat keskustella vapaammin kuin julkisuudessa.

”Tällainen elin edustaa demokratiavajetta”, Voipio sanoo.

Nykyään neuvoston tehtävänä pidetään yhteisen tietopohjan etsimistä yhteiskunnalliselle keskustelulle.

”Jos siellä pyritään luomaan yhteistä tietopohjaa, miksi keskusteluja ei tuoda julkisuuteen?” kysyy valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta.

Uudistusehdotusten on tarkoitus olla valmiita tammikuun lopussa. Ryhmä haastattelee nyt neuvoston toiminnassa mukana olleita politiikkoja, virkamiehiä ja asiantuntijoita.

Kovaa kritiikkiä talousneuvostolle ei ole tulossa ainakaan uudistusryhmän puheenjohtajalta Arto Ojalalta.

"On selvää, että pääministerin esikunta tarvitsee tällaista”, itsekin talousneuvostossa istunut Ojala sanoo.

Voipion mukaan on epätodennäköistä, että kukaan nyt neuvostossa istuva haluaisi luopua paikastaan.

”Pelkään pahoin, että mikään ei muutu.”


Lisää aiheesta:



Viite