Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

rt.com (kuvakaappaus)

EP.
Kyltit esillä. Joukko meppejä vastusti Actaa täysistunnossa myös keltaisin kyltein, joissa luki ”Hello democracy, goodbye Acta” eli ”Moikka demokratia, hyvästit Acta”.rt.com (kuvakaappaus)

Kyltit esillä. Joukko meppejä vastusti Actaa täysistunnossa myös keltaisin kyltein, joissa luki ”Hello democracy, goodbye Acta” eli ”Moikka demokratia, hyvästit Acta”.

Parlamentti kaatoi Actan – komissio aikoo yrittää vielä

4.7.2012 13.59

Lasse Leipola

Euroopan parlamentti on hylännyt väärennöksien vastaisen Acta-kauppasopimuksen. Asia oli täysistunnon äänestyksessä tänään keskiviikkona. Oikeistoryhmä EPP yritti vielä lykätä äänestystä onnistumatta siinä. Lopulta Acta hylättiin äänin 478–39.

Kaikki viisi parlamentin valiokuntaa, jotka osallistuivat asian valmisteluun, suosittivat sopimuksen hylkäämistä touko- ja kesäkuun aikana.

Acta-neuvottelujen tavoitteena on ollut väärennöksiä vastustava kauppasopimus, jolla on pyritty suojaamaan myös tekijänoikeuksia tietoverkoissa. Sopimusta on vastustettu kiivaasti muun muassa, koska sitä on valmisteltu salassa.

”Saiaisesti valmisteltu ja neuvoteltu laki ono yleensä huono laki”, Actan raportoijana toimiva brittimeppi David Martin kommentoi äänestyksen alla.

Suurimmat huolenaiheet Actan sisällön suhteen liittyvät kansalaisten oikeuksiin.

”Kun vastakkain ovat taloudelliset intressit ja kansalaisoikeudet, parlamentti on aina kansalaisoikeuksien puolella. Kukaan parlamentissa ei ajattele, etteikö EU:n tulisi puolustaa aineetonta omaisuutta. Tässä väännössä on ollut kyse siitä, onko Acta oikea väline siihen ja (kauppavaliokunnan hylkäävän) äänestyksen tulos oli selvä merkki siitä, ettei se ole”, Martin sanoo.

Techdirt-sivusto kertoi kesäkuussa, että kauppakomissaari Karel De Gucht on ilmoittanut komission vievän Actaa eteenpäin riippumatta siitä, miten parlamentti äänestää. Hän haluaa odottaa vielä Euroopan unionin tuomioistuimen linjauksen siitä, onko kauppasopimus perusoikeuksien vastainen. Jos oikeus hyväksyy sopimuksen, se saatetaan tuoda uudelleen parlamentin käsiteltäväksi.

Suomi allekirjoitti sopimuksen jo tammikuussa yhdessä 21 muun EU-maan kanssa. Ensimmäisinä Actan allekirjoittivat Australia, Etelä-Korea, Japani, Kanada, Marokko, Singapore, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat lokakuussa 2011.




Viite