Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Petri Krohn / Wikimedia Commons

Pekka Haavisto.
UUSI MINISTERI. Vihreät valitsi Heidi Hautalan seuraajaksi Pekka Haaviston.Petri Krohn / Wikimedia Commons

UUSI MINISTERI. Vihreät valitsi Heidi Hautalan seuraajaksi Pekka Haaviston.

Pekka Haavisto: "Omistajaohjauksen lähtökohtana on jatkossakin oltava vastuullisuus"

16.10.2013 21.05

Juha Honkonen

Vihreät on valinnut kehitysministeri Heidi Hautalan seuraajaksi kansanedustaja Pekka Haaviston. Puolueen valtuuskunta ja eduskuntaryhmä tekivät päätöksen yhteiskokouksessaan keskiviikkoiltana.

Yhteiskokouksessa ei ollut vastaehdokkaita.

Jotta vihreiden johtopaikoilla pysyisi naisia, eduskuntaryhmä valitsi samalla uudeksi puheenjohtajakseen Outi Alanko-Kahiluodon. Entinen ryhmäjohtaja Oras Tynkkynen jatkaa puheenjohtajistossa.

Kolmas kokouksen uutinen on, ettei Haavisto pyri europarlamenttiin ensi kevään vaaleissa. Hän jatkaa valtakunnan politiikassa ja pyrkii jälleen kansanedustajaksi eduskuntavaaleissa 2015.

Kehitysministerin tehtäviin kuuluu tällä kaudella myös valtion omistajaohjaus. Sen hoidosta seuranneen kohun seurauksena Hautala päätti erota. Hän tiedotti asiasta perjantaina. Omistajaohjauksen lähtökohtana on Haaviston mielestä jatkossakin oltava vastuullisuus. Yhtiöiden pitää noudattaa toimialojensa parhaita käytäntöjä niin taloudellisissa, sosiaalisissa kuin ympäristöasioissa.

"Vastuullisen toiminnan varmistaminen on koko hallituksen asia. Pidän hyvänä sitä, että eduskunnassa aiotaan käydä perusteellinen keskustelu valtion omistajaohjauksen tavoitteista", Haavisto sanoo.

"Kehityspolitiikka on uudistettu jo paljon, mutta uudistusten vieminen loppuun vaatii panostuksia. Esimerkiksi rauhanvälitykseen on tehty useiden miljoonien eurojen lisäpanostuksia ja toivon voivani entisestään korostaa Suomen roolia siinä työssä. Avainasemassa Suomi on myös vuoden 2015 jälkeisten kehitystavoitteiden luomisessa. Pidän muun muassa koulutuksen roolia kehitysyhteistyössä erittäin tärkeänä."

Vihreän Langan tuoreimmassa numerossa julkaistussa kyselyssä Haavisto oli puolueensa ylivoimaisesti suosituin jäsen eurovaaliehdokkaaksi. Kyselyyn vastasi yli tuhat Vihreän liiton jäsentä.

Vihreä Lanka kysyi nettisivuillaan myös lukijoiden suosikkia Hautalan seuraajaksi. Suosituin oli Satu Hassi 30 prosentin osuudella. Haavisto sai 11 prosenttia äänistä.

Haavisto on toiminut aiemminkin kehitysministerinä

  • Haavisto toimi ympäristö- ja kehitysyhteistyöministeri Lipposen I hallituksessa 1995–1999.
  • Haavisto ylsi presidentinvaaleissa toiseksi 2012. Hän sai toisella kierroksella yli miljoona ääntä.
  • Haavisto on toiminut kansanedustajana 1987–1995 ja uudelleen vuodesta 2007. Hän oli vihreiden puheenjohtajana 1993–1995.
  • Haavisto on koulutukseltaan valtiotieteiden ylioppilas. Hän toimi päätoimittajana Komposti-lehdessä 1979–1982 ja Suomi-lehdessä 1982–1987. Haavisto oli myös Vihreän Langan perustajia ja ensimmäinen päätoimittaja 1983.

hautala  kehitysministeri  haavisto 




Viite