Pekka Haavisto: "Suomen seurattava Saksan tietä"

21.8.2012

Suomen hallituksen pitää ensi viikon budjettiriihessään ottaa ensi askeleet kohti laajaa toimenpidepakettia vihreän talouden vauhdittamiseksi.

Näin vaati vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Oulussa tiistaina.

Nykyisen hallituksen kausi on ensi keväänä puolessa välissä. Vihreiden mielestä tuolloin voitaisiin myös ottaa tavoitteeksi, että vuoteen 2020 mennessä 100 000 autoa vaihtaa öljystä sähköön. Tämä tapahtuisi sähköautojen kannustimia parantamalla, kuten vapauttamalla sähköautot auto- ja käyttövoimaverosta määräajaksi.

Toinen vihreiden haluama uudistus on sähkön pientuottajien aseman parantaminen.

"Sähkön pientuottajien tulee saada sähköstä reilumpi korvaus. Uskon, että Suomesta löytyy useita innokkaita sähkön pientuottajia, jos itseltä yli jääneestä sähköstä saa kohtuullisen korvauksen ja byrokratiaa helpotetaan", Haavisto sanoo vihreiden tiedotteen mukaan.

Vihreän talouden edelläkävijöistä Haavisto nostaa esille Saksan, joka on päättänyt luopua ydinvoimaloista vuoteen 2022 mennessä.

Sekä Suomi että Saksa tavoittelevat EU:ssa yhdessä asetettuja päästövähennyksiä ja tavoitteita uusiutuvan energian tuotantoon. Asenteissa on eri maissa kuitenkin eroa.

"Suomessa tavoitteiden rinnalla kulkee huoli kilpailukyvyn heikkenemisestä ja työpaikkojen menettämisestä. Saksassa nähdään paremmin niihin liittyvä valtava mahdollisuus, ja siksi toiminta on eri tasolla. Minusta Suomen kannattaa tässä seurata Saksan tietä", Haavisto sanoo.

Seurataan vaan Saksan linjaa

Kari Hämäläinen | 21.08.2012 16:24

http://www.taloussanomat.fi/energia/2012/08/20/saksan-vihrea-energia-tul...

"Kölnin lähellä viime viikolla käynnistynyttä voimalaitosta on mainostettu osana siirtymää ydinvoimasta kohti vihreää energiaa. Voimala tuottaa sähköä 3,4 miljoonalle perheelle – ja käy kivihiilellä."

Saksalla on itsellään kivihiiltä eli tarkoitaako se Suomen tapauksessa siten turvetta?

Ja ymmärrän kyllä vihreiden kivihiilirakastamiset, kun ne Hesan voimalat käyvät just sillä.

Eikä siinä vielä kaikki

J. M. Korhonen | 22.08.2012 13:24

Tuo RWE:n uusi ruskohiilivoimala tuottaa saman verran sähköä kuin kaikki tänä vuonna Saksassa asennetut uusiutuvat yhteensä, ja luvassa on vielä yli kymmenen samanlaista. Lisäksi maakaasua about saman verran. Näiden päästöt on nyt sitten lukittu seuraavaksi 30 vuodeksi, sanoo mm. Oxfordin yliopiston energiapolitiikan professori.

http://www.bloomberg.com/news/2012-08-19/merkel-s-green-shift-forces-ger...

Päästöt nousevat tänä vuonne yli 40 miljoonaa tonnia (Suomen kokonaispäästöt n. 80 miljoonaa tonnia) ja vihreät sen kun hurraavat!!!

Miten tässä käy aina näin, että aina kun siellä Saksassa joku kooho lähtee painamaan, niin meillä täällä Suomessa edistyksellisinä itseään pitävät haluavat vaan kovasti seurata perässä?

Miksi ihmeessä

Kikka Kaunanen | 23.08.2012 8:53

Miksi ihmeessä pientuottamista pitäisi tukea millään tavalla? Kyllä ammattilaisten isossa laitoksissa tuottamana sähkö on halvempaa ja hyötysuhde on parempi.

Sähköautoilijatkin saavat kyllä maksaa autonsa ihan itse, ei noita tarvitse tukea.

Vihreä Lanka Oy, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, puh. (09) 5860 4123, toimitus[ät]vihrealanka.fi. Päätoimittaja Juha Honkonen. Rekisteriseloste.