Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puolivallaton presidentti

2.12.2011 10.29

Juha Honkonen

Monen viikon venkslaamisen jälkeen käy selväksi, ettei tapaaminen maan suosikkipoliitikon kanssa onnistu. Mies on liian kiireinen. On pakko tyytyä puhelinhaastatteluun.

Puhelin soi puoli tuntia sovitun ajan jälkeen. Näytöllä lukee Sauli Niinistö. Ääni tulee kuin haudan takaa. Syynä on se, että kokoomuksen mies istuu junassa. Puhelu katkeaa useaan kertaan, mutta lopulta haastattelu saadaan purkkiin.

Vastustit presidentin valtaoikeuksien kaventamista, mutta valtaa kuitenkin karsittiin. Tuleeko sinusta nyt puolivallaton presidentti?

”Olin pari kolme vuotta sitten huolestunut eliitin keskuudessa vallinneesta ilmapiiristä, jossa oltiin nurkkaamassa presidenttiä. Mutta nyt tilanne on muuttunut, ja rajauspaketti oli ohuempi kuin aiemmin puhuttiin. Kyllä presidentillä on vielä valtaoikeuksia jäljellä.”

Olet ehdottanut säännöllisiä neuvotteluja pääministerin kanssa. Tulisiko sinusta ja Kataisesta samantyyppinen tehokaksikko kuin Putinista ja Medvedevistä?

”Heh heh hee –eipä taitaisi. Pää-, ulko- ja puolustusministerin kanssa ainakin presidentillä on perinteisesti ollut hyvin kiinteä keskustelusuhde, ja sitä on syytä jatkaa. Tarkoitan Mäntyniemen iltakoululla huomattavan vapaamuotoista tilaisuutta, jossa ei pyritäkään kovin konkreettisiin asioihin. En ymmärrä, miten asiat keskustelemalla pahenisivat. Päinvastoin.”

Olisivatko tapaamiset julkisia?

”Eivät, koska ei niissä pyritäkään mihinkään erityisiin tuloksiin. Sain idean siksikin, että mitä ilmeisemmin presidentin esittelyt harvenevat. Silloin epämuodollinen yhteydenpito on paikallaan.

Miten yhteiskunnassa vallitsevaa vihapuhetta voitaisiin kitkeä?

”Se näyttää aika vaikealta... Käyttäisin yleisempää ilmaisua: pahantahtoiset puheet ylipäätään. Aika paljon on sellaista, minkä nettimaailma on laukaissut. Moni vetää siellä niin sanotusti överiksi omasta mielestäänkin. Niinpä uskon, että pikku hiljaa alkaa tulla järkeä käteen.”

Voiko presidentti puuttua tähän ilmiöön?

”Mielestäni presidentin tulee olla oikeudentuntoinen. Jos jokin ilmiö kasvaa huolestuttavan laajaksi, niin kyllähän hän voi siitä keskustelua virittää. Ei kuitenkaan joka kuukausi jostain.”

Mitä mieltä olet viime aikojen perussuomalaiset & rasismi -keskustelusta?

Soini on paljon vartijana tällä hetkellä, vaikka hän kiistääkin kaiken vihapuheisiin tai rasismiin liittyvän. Olisi hyvä, jos Soini tekisi omilleen selväksi, mitä hän ajattelee.”

Tuleeko Suomeen ottaa nykyistä enemmän maahanmuuttajia?

”Minusta se ei ole mikään ottamiskysymys. Ihan kuin niitä otettaisiin kuin tavaraa ulkomailta. Meillä on käytännön tarpeita saada ihmisiä, jotka tekevät hommia. Hyvä esimerkki on pääkaupunkiseudun julkinen liikenne: missä olisimme ilman maahanmuuttajia? Se ei ole päättämiskysymys vaan käytännön elämää. Tänne tulee maahanmuuttajia, ja heitä tarvitaan.”

Entä pakolaisia?

”Heidän määränsä voidaan pitää suunnilleen ennallaan.”

Kannatatko kerjäyskieltoa?

”Järjestystä tai ihmisten toimintaa, olemista, häiritsevää toimintaa ei voi sallia. Mutta luulen, että kaupunkien järjestyssäännöt sen jo rajoittavat. Kyse on varmaan häiritsevän käyttäytymisen valvonnasta.”

Mitä mieltä olet kehityapurahojen tasosta?

”Luulen, että olemme taas siinä tilanteessa, että prosenttiosuus nousee, vaikkei rahoja kyetä lisäämään. Taantumassahan on yleensä käynyt niin.”

YK:n kansainvälinen ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Durbanissa. Kannatatko EU:n ja Suomen päästövähennystavoitteen tiukentamista?

”EU:lla ja Suomella on vaikeuksia täyttää nykyisiäkään tavoitteita, joten en usko, että korottaminen auttaisi. Sen sijaan toivon pitkän linjan johdonmukaisuutta. Mua kiusaa tavattomasti se, että kun Al Gore ja kumppanit alkoivat saada läpi viestiään, että miettikääpä vähän turhaa kuluttamista, niin antakaas olla, tuli finanssikriisi ja alettiin toitottaa, että kuluttakaa kuluttakaa! Tärkeää olisi, että tavoite pysyy samana. Nyt tärkeysjärjestys heitti asiassa, joka on globaalisti iso juttu.”

Puolisonne Jenni Haukio on eläintensuojeluaktiivi. Näkyykö se jotenkin teidän arjessanne?

”Hän tietysti toimii oman vakaumuksensa mukaisesti. Joissain kohdissa olemme ihan samaa mieltä, joissakin ei.

Missä asioissa olette eri mieltä?

”Turkistarhauksesta olemme eri mieltä.”

Vuonna 1997 arvostelitte luonnonsuojelua kovin sanoin Helsingin Sanomissa: ”Onko viimeinenkin puu jätettävä pystyyn mätänemään, niin että kaikki metsämme rämettyvät läpipääsemättömiksi ryteiköiksi, joita kauniisti kutsutaan luonnontilaisiksi aarniometsiksi. Ja kaikki tämä vain sen takia, että jokainen tupajumi ja torakka saisi viettää monimuotoista ja onnellista elämää.” Iän myötä ihmiset yleensä alkavat arvostaa luontoa, oletteko te ruvennut arvostamaan tupajumeja?

”Olen lapsena ollut vielä enemmän luontoihminen kuin nykyisin – ainakin ehtinyt viettää siellä enemmän aikaa. En oikein tupajumeista tiedä: ne ovat aika hankalia veikkoja, varsinkin kun ne pesiytyvät puutaloihin. Tupajumi-kommenttini liittyi aikaan, jolloin meillä oli käsittelyssä Natura, joka lähti hyvin isosti liikkeelle.”

Yhteiskunnan arvot ovat kovenemassa – kuolemantuomiota kannattaa peräti seitsemän kansanedustajaa, joista kolme on kokoomuslaisia. Mitä mieltä olette siitä?

”Enpä tiedä noista kansanedustajista – itse kylläkään en kannata. Kovat ajat, niin hämmentävältä kuin se saattaa kuulostaakin, saattavat pehmentää arvoja. Keskeiset asiat saattavat nousta tärkeimmiksi. Toivon ainakin, etteivät yhteiskunnan arvot kovenisi.”

Kannatatko tasa-arvoista avioliittolakia?

(Miettii) ”Kannatan tasa-arvoa kyllä – kaikissa parisuhteissa. Käsitykseni on se, ettei avioliittolaki ole tasa-arvon esteenä vaan sukunimi- ja adoptiolainsäädäntö. Mä siis avaisin ne täyden tasa-arvon saamiseksi. Kolmanneksi muuttaisin rekistereitä niin, että niiden erotteleva vaikutus poistuisi.”

Pitäisikö Suomen tunnustaa Palestiina itsenäiseksi valtioksi?

”Minusta Suomen pitää jatkaa sillä linjalla, jolla nyt ollaan ja edistää ratkaisuun pääsyä. Se olisi pitkällä aikavälillä itsenäinen Israel ja Palestiina.”

Mitä mieltä olet siitä, että Israelissa ja Yhdysvalloissa on nousemassa halu iskeä Iraniin?

”Jos näin on, se herättää suurta huolta, niin kuin kaikki rauhaa järkyttävät tilanteet. Toisaalta ymmärrän myös israelilaisten huolen ydinuhan edessä.”

Pitäisikö Suomen ottaa aikaisessa vaiheessa kantaa tilanteeseen?

”Minusta Suomi on tässäkin sovittanut sanansa osapuilleen hyvin. En ole varma, onko Yhdysvaltojen poliittisella kentällä iskemishaluja.”

Pitäisikö viisumipakko poistaa Suomen ja Venäjän väliltä?

”Se on Euroopan unionin ulkorajakysymys ja pitää ratkaista unionin periaatteiden mukaisesti. Seuraava tilaisuus on jo joulukuussa, kun asiaa seuraavan kerran puidaan.”

Mutta pitäisikö Suomen ohjata EU:n politiikkaa siihen suuntaan, että viisumivapaus olisi mahdollinen?

”Varovaisesti siihen suuntaan kyllä.”

Miten Yleisradio pitäisi rahoittaa?

”Huh huh, siinä onkin kysymys. Jättäisin sen hallituksen murheeksi. Se on presidentin tehtävistä ja mielipiteestäkin aika kaukana.”

Olit aikanaan viemässä Suomea Euroopan unioniin ja sitä kautta euroon. Kannatatteko nyt pienempää rahaliittoa esimerkiksi Saksan kanssa?

”Menisin mielelläni siihen alkuperäiseen euroon viemiseen, jossa Lippo... koko hallitus oli mukana. Otan siitä tietenkin vastuun. Jos olisin tiennyt, ettei sopimuksista pidetä kiinni, en olisi vienyt Suomea euroon. Mutta eipä olisi euroa syntynytkään. Tavallaan ollaan paradoksissa. Nyt ei ole ajankohtaista puhua kruunusta tai muusta uudesta rahaliitosta.”

Hoiditte 1990-luvulla valtiovarainministerinä laman jälkiä. Jos olisitte nyt valtiovarainministeri, lääkitsisittekö taantumaa nytkin säästökuurien avulla?

”Niihin ajaudutaan väkisin. Pari vuotta sitten närkästytin joitain ihmisiä, kun en olisi alentanut tuloveroja niin kuin hallitus teki. Se olisi ollut alentamista edellisen alentamisen alle. 1990-luvulla tuloverot olivat kymmenen prosenttia nykyisiä suuremmat. Siitä oli pakko tulla alas.”

Toisten mielestä olette johtajana tiukkis, toisten mielestä reilu. Millainen johtaja oikeasti olette?

”Olen aika tiukka. Mielestäni johtavassa asemassa olevat kantavat enemmän vastuuta, ja sitä olen heiltä vaatinut. Joskus vuosia, vuosia sitten eduskunnan palveleva henkilöstö äänesti minut reiluimmaksi kansanedustajaksi. Luulen, että pahaa verta on aiheuttanut selkäytimeeni iskostettu ohje, että jos huostaasi on jotain uskottu, niin hoida sitä kuin omaasi. Sitä ei aina pidetä mukavana juttuna.”

Lukion päästötodistuksesi oli ehdokkaista selvästi huonoin. Onko kouluaikojen yleissivistyksellä mitään väliä presidentin työssä?

”Pidän yliopistosivistystä tärkeämpänä. Suoritin yliopistossa paitsi oikeustieteen kandidaatin tutkinnon myös opintoja yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa.”

Jäit viimeksi aika niukasti kakkoseksi. Oletko odottanut kuusi vuotta revanssia?

”Hehhehhee. En minä ole niin pitkäjänteinen suinkaan. Kuusi vuotta sitten olin tosi tyytyväinen tulokseen.”

Liittyikö puhemiehen tehtävä, joka on korkea-arvoinen mutta turvallinen, tähän kuvioon?

”Ei, en ole niin pitkäjänteinen. Puhemiehen tehtävä ei ollut listallani ykkönen, mutta olosuhteet olivat sellaiset, että otin paikan vastaan?”

Mikä tehtävä oli ykköstoiveenne eduskuntavaalien 2007 jälkeen?

”Jos tilanne olisi mahdollistanut, olisin ottanut ulkoministerin tehtävät.”

Kannatuksesi on laskenut – oletko huolissasi?

”Jos lasketaan samalla lailla kuin kuusi vuotta sitten, se ei ole laskenut. Eli kun kyselyyn vastanneista poistaa ’ei osaa sanoa’ -vastaukset ja ne, joille kukaan ehdokas ei kelpaa, tuoreet luvut ovat yhdet parhaista.”

Olet kertonut uudeksi harrastukseksesi leuanvedon. Montako menee?

”Ainakin neljä – voi olla, että viideskin. En ole ihan maksimeja vetänyt vaan sarjaa 1–2–3–2–1. Suosittelen lajia, koska se on äärettömän kiitollinen ja palkitseva. Kesällä vain roikuin pihani puuoksalla, ja sitten aloin punnertaa. Niin vain niitä kertoja alkoi tulla.”




Viite