Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mitä mieltä miestä väkevämmästä? Puolueiden alkoholikannat. Klikkaa kuva isommaksi.

Mitä mieltä miestä väkevämmästä? Puolueiden alkoholikannat. Klikkaa kuva isommaksi.

Puolueet eivät halua laskea alkoholiveroa, keskiolut pysyy ruokakaupoissa

17.1.2014 11.17

Sammeli Heikkinen

Alkoholiveron kiristäminen edelleen vaikuttaa todennäköisemmältä vaihtoehdolta kuin veron laskeminen, selviää Vihreän Langan puolueille tekemästä alkoholipolitiikkakyselystä. Kyselyn perusteella nykyiseen alkoholisäätelyyn ei haeta suurta muutosta. Pienpanimoiden suoramyyntiin melkein kaikki puolueet suhtautuvat myönteisesti.

Vihreä Lanka kysyi puolueiden kantaa muutamiin alkoholipoliittisiin kysymyksiin. Vastausaika oli 10.–14. tammikuuta. Perussuomalaiset eivät vastanneet kyselyyn ja Vasemmistoliiton puolesta kyselyyn vastasi kansanedustaja Erkki Virtanen, joten niiden osalta kysymys ei ole puolueen "virallisesta" kannasta.

Viime päivinä tapetilla olleen alkoholiverotuksen nykytasoa näytetään pitävän melko sopivana. Hallituspuolueista kokoomus voisi harkita veron kohdentamista enemmän mietoja juomia suosivaksi. Demarit taas ei ainakaan halua alentaa veroa, vasemmistoliitto pitää kiristystä mahdollisena ja vihreidenkin mukaan korotusvaraa on edelleen, tosin niin että korotus painottuu väkeviin.

Kristillisdemokraatit taas kannattaa veronkorotuksia parin–kolmen vuoden välein. RKP:n mukaan alkoholiveroa ei pidä enää korottaa, jottei matkustajatuonti enää kasva.

Oppositiopuolue keskustan veronäkemys ei juuri eroa hallituksen valtavirrasta. Puolueen mukaan verotusta voisi vielä kiristää, kunhan se ei johda tuonnin kasvuun. Myös ravintolajuomisen kilpailukykyä voisi parantaa veroa muuttamalla.

Kaikki vastanneet puolueet allekirjoittavat nykyisen alkoholipolitiikan näkemyksen siitä, että alkoholin kokonaiskulutuksen leikkaaminen on oikea tapa alkoholihaittojen vähentämiseen.

Myös matkustajatuonnin hillitsemisen keinoista ollaan varsin yksimielisiä: Alkoholintuonnille pitäisi antaa ohjerajat, joiden ylittämisestä pitäisi ilmoittaa ja osoittaa alkoholin tulevan omaan käyttöön. Tullin valvontaa pitäisi siis lisätä.

Alkoholinmyynnin rajoituksille kaupoissa ei löydy selkeää kannatusta. Vihreiden mielestä alkoholinmyynti kaupoissa ja ravintoloissa voisi alkaa nykyistä myöhemmin aamupäivällä. SDP taas olisi valmis "hallittuihin muutoksiin" alkoholin myyntiajoissa. Myöskään kokoomus tai Vasemmistoliitto eivät sulje rajoitusmahdollisuutta pois. Kristilliset kannattavat ainoana puolueena selvästi myynnin rajoittamista kaupoissa.

RKP:n mielestä saatavuuden rajoittaminen taas ei pure ongelmakäyttöön. Myöskään keskustassa ruokakauppamyynnin rajoittamista ei pidetä tarpeellisena.

Ravintolajuomisen rajoittamista esimerkiksi niin sanottuja jatkoaikalupia vähentämällä kannattavat varauksetta vain kristillisdemokraatit. Vasemmistoliiton Virtasen mielestä rajoitus voisi toimia, demareiden kanta taas on, ettei yökerhoista saa olla haittaa lähiseudun asukkaille.

Keskioluen siirtäisivät Alkoon kristilliset ja keskusta. Keskusta asettaisi ruokakaupparajan 3,7 prosenttiin. Muuten siirrolle ei ole kannatusta. Demarit tosin voisivat harkita niin sanottua Ruotsin-mallia, jos alkoholihaittoja ei saada muuten alenemaan.

Kotimaisten pienpanimoiden myyntimahdollisuuksia parantaisivat kaikki puolueet kristillisiä lukuunottamatta. Vasemmistoliitto, vihreät, SDP kokoomus antaisivat pienpanimoiden myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille viinitilojen tapaan. SDP tosin katsoo, että myytävä olut voi olla korkeintaan 4,7-prosenttista.

verotus  alkoholi 




Viite