Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Jungner keskellä kuvituskuvaa.
Valokeilassa. Sdp:n tuore puoluesihteeri Mikael Jungner osaa mediapelin.Mikael Ahlfors

Valokeilassa. Sdp:n tuore puoluesihteeri Mikael Jungner osaa mediapelin.

Puoluesihteeristä tuli tähti

3.6.2010 14.13

Jenni Leukumaavaara

keskustalta ja sdp:ltä kadoksissa ollut poliittinen johtajuus on viime viikkoina nostanut puoluesihteerit puheenjohtajia näkyvämpään asemaan.

Sdp:n Mikael Jungner on kommentoinut avoimuuden linjansa mukaisesti lähes kaikkea mahdollista, ja keskustan välillä kateissa ollut Jarmo Korhonen on taas ilmestynyt julkisuuteen Lahden puoluekokouksen ja mahdollisen jatkopestin lähestyessä.

Myös Korhosen kilpakumppani Timo Laaninen on noussut näkyväksi hahmoksi.

Miksi puoluesihteerit kiinnostavat nyt näin paljon?

”Politiikka maksaa puolueille paljon enemmän kuin aiemmin, ja rahapuolesta huolehtivat puoluesihteerit ovat sen takia esillä. Jarmo Korhonen nousi esiin etenkin vaalirahakohun myötä”, Åbo Akademin valtio-opin professori Lauri Karvonen sanoo.

Osittain puoluesihteerien näkyvyys liittyy siihen, että tiedotusvälineet uutisoivat politiikkaa entistä enemmän henkilöiden kautta.

Karvosen mukaan puoluesihteeri on kuin asunto-osakeyhtiön isännöitsijä, joka hoitaa juoksevat työt.

Puoluesihteerien vastuulla ovat esimerkiksi vaali- ja kokousjärjestelyt. Huhtikuun eduskuntavaalien lisäksi tulevina vuosina ovat edessä kunta-, europarlamentti- ja presidentinvaalit, joten työsarkaa rahoituksen ja kannattajien hankkimisessa riittää.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkijan Mari K. Niemen mukaan puoluesihteeri voi halutessaan vaikuttaa merkittävästi myös puolueen toimintakulttuuriin.

”Julkisuudessa on muodostunut kuva, että esimerkiksi kokoomukseen on helppo mennä hengailemaan kaikenlaisiin talkoisiin, kun taas sdp näyttäytyy vaikeasti lähestyttävänä. Jungner voi tuoda tähän muutosta.”

Puoluesihteerien ympärillä on toki kohistu ennenkin. Esimerkiksi vuonna 1987, kun Ulpu Iivari valittiin ensimmäiseksi suuren puolueen naispuoluesihteeriksi.

”Valinta herätti paljon huomiota. Iivaria ihan tytöteltiin lehdistössä, vaikka hän oli päälle kolmikymppinen”, Niemi sanoo.

Puoluesihteerin työ on pitkälti tekijänsä näköinen. Vahvoja puoluesihteereitä ovat olleet esimerkiksi kokoomuksen Harri Holkeri, sdp:n Eero Heinäluoma, vasemmistoliiton Matti Viialainen sekä keskustan Seppo Kääriäinen.

Nykyisistä sihteereistä näkymättömämpiä ovat olleet rkp:n Johan Johansson, vasemmistoliiton Sirpa Puhakka, perussuomalaisten Ossi Sandvik ja kristillisdemokraattien Peter Östman.

Jungner sen sijaan osoitti heti alkuun hallitsevansa mediapelin: oven poistattaminen työhuoneesta – kameroiden edessä – meni läpi valtakunnallisissa tiedotusvälineissä.


Lisää aiheesta:



Viite