Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Dr. Bern Gross, Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Tulvan saartama talo
Tulvan saartama talo. Tulvavahinkoja voidaan ehkäistä maankäytön suunnittelulla. Dr. Bern Gross, Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Tulvan saartama talo. Tulvavahinkoja voidaan ehkäistä maankäytön suunnittelulla.

Rakennussuositukset päivitettiin – ilmastonmuutos lisää tulvariskejä

11.6.2014 10.39

Hannele Suojanen

suurten vesistöjen tulvariskien arvioidaan lisääntyvän erityisesti syksyisin ja talvisin ilmastonmuutoksen edetessä ja aiheuttavan vahinkoja rannikoilla sijaitseville kiinteistöille. Ilmatieteen laitoksen uusimman arvion mukaan Suomenlahden merenpinta saattaa nousta noin 30 senttiä vuoteen 2100 mennessä.

Maankäytön suunnittelulla ja rakentamisen ohjauksella voidaan kuitenkin vaikuttaa merkittävästi tulvavahinkojen ennaltaehkäisyyn. Päivitettyjen rakennusmääräysten ja -suositusten tavoitteena onkin ehkäistä rannikoilla tulvien, maansortumien ja -vyöryjen rakennuksille aiheuttamia vahinkoja. Ohjeet on laadittu Suomen ympäristökeskuksen, Ilmatieteen laitoksen, ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteistyönä.

Ilmastonmuutoksen seurauksena voimistuvat sateet vaikuttavat jokien virtaamiin ja merenpinnan nousuun. Vesistöjen tulvimisesta aiheutuvien riskien arvioidaan olevan suurimmat pääkaupunkiseudulla, Porissa, Turussa ja Rovaniemellä. Alavien ranta-alueiden rakentamisen lisääntyessä myös alttius tulvavahingoille kasvaa.

ilmastonmuutos  sääilmiöt 




Viite