Reuters: Auringonpilkkujen väheneminen ei tuo pientä jääkautta

16.6.2011

Auringonpilkkujen vähentyminen ei johda pieneen jääkauteen, arvioi uutistoimisto Reutersin haastattelema tutkija.

National Solar Observatoryn Frank Hill sanoo, että auringossa tapahtuva pilkkujen väheneminen on erittäin epätavallista ja odottamatonta. Auringonpilkkujen runsaus vaihtelee noin 11 vuoden jaksoissa. Nyt näyttää siltä, että vaihtelu on joko hidastumassa tai pysähtymässä kokonaan.

Tunnetuin jakso, jolloin auringonpilkuista tuli harvinaisia, oli niin sanottu Manderin minimi vuosina 1645–1715. Sitä on pidetty yhtenä mahdollisena syynä samaan aikaan esiintyneeseen pieneen jääkauteen. Hillin mukaan yhteys on kuitenkin paljon heikompi kuin yleisesti uskotaan.

”Pieni jääkausi kesti satoja vuosia (1450–1850), josta Mauderin minimi oli vain hyvin pieni osa. Omasta mielestäni kyseessä on anekdoottimainen yhteys, jolla ei ole juurikaan tieteellistä pohjaa”, Hill sanoi Reutersille.

Hänen mielestään ilmaston lämpenemisestä on matkaa viilenemiseen valtavan harppauksen verran.

Koska

Nimetön | 16.06.2011 14:06

Syy sille miksi tämä ei voi vaikuttaa mitenkään maapallon lämpötilaan on se, että silloin olisi vaikea perustella miksei vuosien 1980-2006 poikkeuksellisen aktiivinen auringonpilkkukausi olisi puolestaan ollut syypää samana aikana havaittuun lämpötilannousuun.

Tässä joudutaan heittämään vielä monen monta monituista kuperkeikkaa, kun todellisuus ja poliittinen korrektius ovat törmäyskurssilla.

Yhteys auringon aktiivisuuden ja lämpötilan välillä ei ole hatusta heitetty. Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuslaitos CERN on juuri valmistuneessa CLOUD-kokeessaan todennut kosmisen säteilyn todellakin synnyttävän ilmakehään törmätessään tiivistymisytimiä pilville. CERNin mukaan aktiivinen aurinko lisää pilviä vähentämällä maapallolle tulevaa energiaa 2W neliömetrille, mikä on valtavasti. Lopulliset tulokset julkistetaan loppukesästä.

Toinenkin minimi

Nimetön | 16.06.2011 15:01

Myös ns. Daltonin minimin aikaan oli kylmää.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dalton_Minimum

Äiti Luonto järjestää kokeen

Heikki Jokipii | 16.06.2011 19:11

Nyt voi kuitenkin olla niin, että Äiti Luonto järjestää ison kokeen - joka ei olisi ihmisvoimin ollut järjestettävissä.

Aurinko- ja hiilidioksiditeoriat ovat tässä nyt vastakkain - jos tämä auringon "minimi" nyt toteutuu.

Nythän voi olla vielä niinkin, että kumpikaan ei riitä, tai molemmat ovat totta, hiukan.

Elämme joka tapauksessa seuraavat 5-10 vuotta mielenkiintoisia aikoja.

Heikentymässä, ei hidastumassa

Frank | 18.06.2011 18:27

"Nyt näyttää siltä, että vaihtelu on joko hidastumassa tai pysähtymässä kokonaan."

Ei auringon aktiisuusjaksot minnekään ole hidastumassa, vaan yksinkertaisesti heikentymässä.
Eikä ilmastovaikutuksia tarvitse 10 vuotta odotella, historiasta tiedämme että viive on luokkaa 6 vuotta. Ja nykyisen jakson ennätysheikko minimi osui vuoteen 2009.

Vihreä Lanka Oy, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, puh. (09) 5860 4123, toimitus[ät]vihrealanka.fi. Päätoimittaja Juha Honkonen. Rekisteriseloste.