Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Riossa odotetaan jännityksellä G20-kokouksen tuloksia

18.6.2012 14.41

Lasse Leipola

Loppuviikosta järjestettävän kestävän kehityksen Rio+20-huippukokouksen tulokset saattavat riippua suurilta osin Meksikossa tänään maanantaina ja huomenna tiistaina järjestettävän G20-maiden kokouksen tuloksista. Molemmissa huippukokouksissa käsitellään kehityskysymyksiä.

”Kun neuvottelut täällä ovat juuttuneet poliittiseen juoksuhiekkaan, tarvitaan Meksikossa kokoontuvilta päätäjiltä Rion kokoukselle potkua”, sanoo Rio-neuvottelija Lasse Gustavsson WWF:n tiedotteessa.

G20-maiden kokoukseen osallistuvat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Britannian pääministeri David Cameron, jotka ovat päättäneet jättää Rion kokoukseen väliin.

”Erityisesti toivomme, että Meksikossa kokoontuvat G20-päättäjät uudistavat vuonna 2009 antamansa lupauksen fossiilisten polttoaineiden tukien uudistamisesta. Ympäristölle haitallisten tukien poistaminen on tärkeä aihe myös Riossa.”

Rion valmistelukokous päättyi perjantaina, jonka jälkeen vetovastuu siirtyi puheenjohtajamaa Brasilialle. Brittilehti Guardianin mukaan Brasilian esittelemä luonnos sisältää muun muassa YK:n ympäristöohjelma UNEP:in vahvistamisen.

”Olemme antaneet voimakkaan signaalin, ettei UNEP lähde täältä samanlaisena kuin se tuli”, sanoi Brasilian ulkoministeriön tiedottaja Luiz Alberto Figueiredo.

UNEP on nykyisin huomattavasti heikompi kuin esimerkiksi terveysjärjestö WHO tai maatalousjärjestö FAO. Esimerkiksi sen rahoitus perustuu vapaaehtoisiin lahjoituksiin. Brasilian luonnoksessa sille ehdotetaan säännöllistä vuosittaista budjettia.

UNEP:in vahvistamisen lisäksi Brasilian luonnoksessa on mukana muun muassa kestävän kehityksen tavoitteet sekä meriensuojelu. Kaikkein vaikeimmat kysymykset liittyvät rahoitukseen ja teknologiasiirtoihin.




Viite