Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Koekäyttö. Espoolainen abiturientti Veera Hakaste voisi lainata lukulaitteen kirjastosta "kokeilumielessä".Mikael Ahlfors

Koekäyttö. Espoolainen abiturientti Veera Hakaste voisi lainata lukulaitteen kirjastosta "kokeilumielessä".

Sähkökirja tulee nyt pääkaupunkiseudun kirjastoihin

18.3.2010 15.08

Vihreä Lanka

Lukiolaisten nauru kaikuu Espoossa Sellon kirjaston aulassa. Aamupäivän kevätauringon valaisemassa salissa joukko lukulomalla olevia abiturientteja pitää urakkansa lomassa taukoa.

Kirjansa hetkeksi sivuun laittanut Veera Hakaste ihmettelee toimittajan hänelle ojentamaa mustakantista elektronisten kirjojen lukulaitetta.

"Kyllä tämä on aika erilainen kuin kirja, tuntuu enemmän laitteelta", Hakaste tuumii varovaisesti.

"Ja on tämä aika iso mukana raahattavaksi."

Espoossa lukulaitteiden lainaaminen alkaa kirjastoissa näillä näkymin huhtikuun puolivälissä. Selloon laitteita tulee kymmenkunta, muihin kirjastoihin muutama. Kirjasto haluaa olla mukana lukukulttuurin muutoksessa.

"Painettava kirja varmaankin säilyttää jollain tavalla paikkansa, mutta kuka tietää paljonko fyysisiä kirjoja kirjastossa on vaikka kymmenen vuoden päästä", informaatikko Lauri Holopainen sanoo.

Sellossa kirjaston väki on vasta tutustumassa laitteisiin. Sisältöpuoli on jo valmiina: pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoissa voi jo ladata satoja e-kirjoja.

"Kokeilu laajenee varmasti, jos lainaajat ottavat laitteet hyvin vastaan", Holopainen sanoo.

Turussa lukulaitteista on jo saatu kokemusta. Kaupungin kirjasto ryhtyi lainaamaan laitteita viime lokakuussa. Toiminta on kirjastonhoitaja Aija Laineen mukaan sujunut hyvin: kierrossa olevat seitsemän laitetta ovat säilyneet ehjinä ja ihmiset ovat olleet niihin pääosin tyytyväisiä.

"Laitteiden näyttö ei heijasta, ja sähköinen muste näyttää yllättävän paljon paperilta", Laine kertoo.

Turussa laitteet olivat varsinkin aluksi kiivaassa lainauskierrossa. Intoa on hieman rajoittanut sisällön rajallisuus, sillä Turun kirjaston kokoelmissa ei toistaiseksi ole e-kirjoja. Niinpä laitteisiin on käyttäjiä varten ladattu tekijänoikeusvapaata vanhaa kirjallisuutta. Sisällön hankkimisesta kirjastoon neuvotellaan kuitenkin parhaillaan.

"Sisältöä tosiaan kaivataan", Laine kertoo lainaajien tunnelmista.

Turussa kokeilun katsotaan onnistuneen. Laine arvioi, että tulevaisuudessa lukulaitteiden ja e-kirjojen tarjonta laajenee entisestään.

Myös helsinkiläiset saavat tämän vuoden aikana lainata kirjastoista lukulaitteita, lupaa toimistopäällikkö Virva Nousiainen-Hiiri. Turku ja Helsinki toteuttavat hanketta yhteistyössä opetusministeriön kanssa.

Nousiainen-Hiiri sanoo, että hankkeella halutaan esitellä uutta tekniikkaa. Myös ympäristöä on mietitty.

"Esimerkiksi englanninkielisten pokkareiden lukeminen laitteelta säästää varmasti ympäristöä."

Mutta mitä Espoon Sellossa ylioppilaskirjoituksiin valmistautuva Veera Hakaste tuumii hankkeesta? Esimerkiksi dekkarien lukemiseen hän ei laitetta ensimmäiseksi käyttäisi.

"Tämä näyttää aika viralliselta, ei sellaiselta rauhallisen tuntuiselta."

Hakaste arvelee, että voisi ottaa laitteen kokeilumielessä lainaan.

"Hyvä, että Espoo on lähtenyt tähän mukaan. Mietityttää kuitenkin se, kuinka paljon tähän laitetaan rahaa, jota saisi mieluummin käyttää ihmisten auttamiseen."


Lisää aiheesta:



Viite