Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomalaishunaja voi torjua korvatulehduksia

25.3.2013 12.09

Päivi Hujakka

Kotimaisen hunajan käyttö flunssan yhteydessä saattaa vähentää jälkitauteja, kuten korva- ja poskiontelotulehduksia.

Suomalainen hunaja voi ennaltaehkäistä bakteerien aiheuttamia hengitystieinfektioita. Tähän tulokseen tuli Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin juuri valmistunut tutkimus. Se selvitti kotimaisen yksikukkahunajan vaikutuksia hengitystieinfektioita aiheuttavaa pneumokokkia, kurkunpäätulehdusta aiheuttavaa Steptococcus pyogenes -bakteeria sekä sairaala- ja haavainfektioita aiheuttavia Staphylococcus aureus- ja MRSA -bakteereita vastaan.

Tutkimuksessa havaittiin merkittävää antimikrobista aktiivisuutta kaikkia tutkittuja neljää tautia aiheuttavaa bakteeria vastaan. Erityisen aktiivisia olivat horsma-, kanerva- ja tattarihunajat, mutta myös puolukka- ja lakkahunajissa todettiin merkittävää antimikrobista aktiivisuutta.

"Tutkimus avaa monenlaisia uusia sovelluksia kotimaisille hunajille", sanoo tutkimuksesta vastannut tutkimusjohtaja, dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen Ruralia-instituutin tiedotteessa.

Hunajalla tiedetään olevan antimikrobisia vaikutuksia noin 60 eri bakteerilajia kohtaan, mutta tässä tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa maailmassa hunajan antimikrobinen vaikutus pneumokokkia vastaan. Suomalaisten hunajien antimikrobisuutta ei ole aiemmin tutkittu.

"Seuraavaksi olisi tärkeää tehdä kliininen koe, jolla voitaisiin osoittaa hunajan mahdolliset ennaltaehkäisevät vaikutukset pneumokokki-infektioihin", Carina Tikkanen-Kaukanen toteaa.

hunaja  mehiläinen 




Viite