Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomen ilmastolasku tuplaantunut lyhyessä ajassa – nyt jo 550 miljoonaa euroa vuodessa

9.12.2011 9.14

Lasse Leipola

Ilmastonmuutoksesta aiheutuu jo nyt mittavia kustannuksia Suomelle, arvioi Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV. Sen tuoreen arvion mukaan Suomen ilmastonmenot ovat kaksinkertaistuneet vuosina 2008–2011 ja ovat tänä vuonna 550 miljoonaa euroa eli noin prosentin budjetista.

Ilmastomenot suuntautuivat muun muassa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan sekä uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden edistämiseen.

VTV:n tarkastuksen perusteella Suomi on saavuttamassa Kioton pöytäkirjan asettamat tavoitteet, mutta EU:n vuotta 2020 koskevien tavoitteiden saavuttaminen vaatii vielä työtä.

”Uusiutuvaa energiaa on edistetty määrätietoisesti, mutta tavoitteen saavuttamiseen liittyy riskejä. Liikennesektorilla toimenpiteiden tuloksellisuutta on heikentänyt se, että samaan aikaan liikenteen määrä on kasvanut. Maataloudessa päästövähennystavoitteen toteutuminen näyttää epävarmalta”, VTV:n tiedotteessa todetaan.

VTV toivoo, että ilmastomenot eriteltäisiin jatkossa selvemmin valtion budjetissa.

VTV huomauttaa myös verotuista, kuten yksityisautoilun työmatkavähennyksistä, jotka sotivat ilmastotavoitteita vastaan. Vuonna 2008 työmatkavähennysten taloudellinen arvo oli enemmän kuin kaikki ilmastomenot yhteensä.

VTV:n mukaan energia- ja ilmastopolitiikka vaikuttaa vuonan 2020 Suomen kansantalouteen ja kokonaistuotantoon erityisesti energiakustannusten nousun kautta, jolloin kansantuote jää noin prosentin alemmalle tasolle kuin vertailulaskelmissa. Toisaalta päästökaupan huutokaupasta arvioidaan tuolloin saatavan 50 miljardin vuotuiset tulot EU-maille.




Viite