Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SZ: Suomen tukemasta kreikkalaispankista paljastui 700 miljoonan euron puhallus

1.12.2011 12.23

Eeva Simola

Kreikkalainen Proton-pankki on piilottanut kaikkiaan 700 miljoonaa euroa ulkomaille rahanpesuun, veroparatiiseihin ja muihin hämäriin toimiin, maan keskuspankin tutkimuksesta ilmenee.

Proton-pankki ehti juuri kuitata 900 miljoonaa euroa EU-maiden ja kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n varoja pankkien pelastusrahastosta. Kreikan keskuspankin monisataasivuisesta tutkimuksesta raportoivat eräät kreikkalaiset lehdet ja myös saksalainen Süddeutsche Zeitung.

Kun Proton-pankki asetettiin selvitystilaan, talletukset ja pankin terveinä pidetyt osat siirrettiin uudelle New Proton Bankille. Tällä on nyt käytettävissään noin 200 miljoonaa euroa liiketoiminnan jatkamiseen.

Proton perustettiin kymmenkunta vuotta sitten ja jo pian perustamisen jälkeen se teki miljardikauppoja ja osti pankkeja. Se on toiminut ennen kaikkea investointipankkina.

Vuoden 2009 lopulla laitoksen pääjohtajaksi nousi kreikkalainen kemikaaliteollisuuden mahtimies Lavrentis Lavrentiades. Pääjohtaja on pääepäiltyjen joukossa samoin kuin kuusi muuta pankin ylempää toimihenkilöä.

Keskuspankin tutkimusraportissa on dokumentoitu kaikki epäselvät tilisiirrot. Protonista on virrannut Alapis- ja Elfe-yrityksille kaikkiaan useita satoja miljoonia euroja. Esimerkiksi Alapikselle on siirretty kerralla 18 miljonaa euroa, kerran Elfelle 2,8 miljoonaa, toiste 20 miljoonaa ja 2010 puolivälissä yhdessä päivässä kahdesti 25 miljoonaa.

Saajien joukossa on Süddeutsche Zeitungin mukaan myös sellaisia yrityksiä kuin Gold Valley, Blue Island ja Beauty Works.

Keskuspankin mukaan ”korkean riskin” sijoituksia vasta perustettuihin investointilaitoksiin ja offshore-yrityksiin on tehty 357 miljoonan euron edestä. Pankki kiinnittää huomiota siihen, että siirrot on tehty kohteisiin tutustumatta.

Lehtitietojen mukaan Proton-pankin teollisuusmies-pääjohtajan omaisuus samoin kuin kuuden muun vastuullisen pankkitoimihenkilön omaisuus on määrätty hukkaamiskieltoon. Lavrentiadiksen mukaan Kreikan hallitus on rikkonut perustuslakia, koska Proton kansallistettiin häntä kuulematta.

Kreikan keskuspankin tutkimus oli jo menossa kun se pyysi tukea Protonin pelastamiseksi, ja Kreikan hallitus tiesi tutkimuksesta.

Proton kasvoi ostamalla useita pankkeja 2000-luvulla. Lavrentiades oli Protonin suurin omistaja 2009 alkaen, jolloin hänestä tuli myös sen pääjohtaja. Hän myi 15 prosenttia omistuksestaan ennen kuin pankin osakkeen arvo romahti.

Keskuspankin tutkijan asunnon edustalla räjähti dynamiittipommi, joka vaurioitti neljää autoa. Poliisin mukaan se oli tarkoitettu varoitukseksi liian uteliaille pankkitutkijoille, lehdet raportoivat.




Viite