Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sue-Ann Watson/BAS

Tutkimusvene.
Märkää. Tutkijat selvittivät muun muassa Antarktiksen vesissä viihtyvien lajien reaktiota merten happamoitumiseen.Sue-Ann Watson/BAS

Märkää. Tutkijat selvittivät muun muassa Antarktiksen vesissä viihtyvien lajien reaktiota merten happamoitumiseen.

Tärkeä hiilinielu syö merenelävien kuorta

6.8.2012 10.15

Lasse Leipola

Merien happamoituminen heikentää merietanoiden, merisiilien ja monien muiden vesieläinten suojakuorta ja tukirankaa. Brittiläisten, kiinalaisten ja australialaisten laitosten tutkimuksen tulokset esitellään tällä viikolla Global Change Biology -julkaisussa.

Osa ilmakehään vapautettavasta hiilidioksidista päätyy mereen ja aiheuttaa happamoitumista, joka puolestaan vähentää monien merilajien rakennusaineena käyttämän kalsiumkarbonaatin määrää. Kolmea eri lajia yhteensä 12 erilaisella merialueella mitanneiden tutkijoiden mukaan happamoituminen pienentää tukirangan ja suojakuoren osuutta yksilöiden kokonaismassasta kaikkialla maailmassa.

”Vaikutus on kaikkein voimakkain viileissä vesissä. Tuloksien perusteella napa-alueiden lajeilla on kaikkein pienin ja kevein tukiranka, mikä viittaa siihen, että ne ovat suurimmassa vaarassa merten muuttuessa tulevien vuosikymmenten aikana”, sanoo professori Lloyd Peck British Antarctic Surveyn -tiedotteessa.

Monien lajien kohtalonkysymys on muutoksen nopeus.

”Jos lauhkeiden ja trooppisten vesien lajeilla on aikaa, ne saattavat selviytyä joistain merten happamoitumisen tuomista vaikutuksista”, Peck sanoo.

Merten hiilinielut sitovat noin 40 prosenttia ihmisen toiminnan vuosittaisista hiilidioksidipäästöistä.

ilmastonmuutos  meret 




Viite