Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

TEM ripittää Pöyryä: Patohanke olisi pitänyt arvioida huolellisemmin

18.6.2013 15.04

Hanna Eriksson

Työ- ja elinkeinoministeriön (tem) mukaan suomalaisen konsulttiyhtiön Pöyryn ja sen sveitsiläisen tytäryhtiön olisi pitänyt tuoda selvemmin esiin ympäristö- ja ihmisoikeuksiin liittyvät epäselvyydet Laosin hallitukselle laatimassaan raportissa. Pöyry laati Laosin hallitukselle raportin siitä, ovatko Xayaburin jättipadon suunnitelmat Mekongin jokikomission suositusten mukaiset.

Mekong-joen alajuoksun maat, Vietnam ja Kambodza ovat olleet huolissaan siitä, että pato muuttaa lopullisesti Mekongin ekologiaa. Pato uhkaa joen vaelluskaloja ja riisin- ja kalanviljeylyä.

Siemenpuu-säätiö, Maan ystävät ja 13 muuta kansalaisjärjestöä tekivät vuosi sitten valituksen työ- ja elinkeinoministerille Pöyryn ja sen sveitsiläisen tytäryhtiön Pöyry Energyn toiminnasta Xayaburin patohankkeessa. Niiden mielestä Pöyryn toimet olivat ristiriidassa teollisuusmaiden järjestön OECD:n yritysvastuuperiaatteiden kanssa. Järjestöjen mielestä Pöyry ei kiinnittänyt tarpeeksi huomiota haittavaikutuksiin, kun se selvitti patohankkeen ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutuksia.

Temin tiistaina julkaistun lausunnon mukaan Pöyry ei rikkonut OECD:n yhteiskuntavastuun toimintaohieta Laosin patohankkeessa. Tem kuitenkin suosittaa, että vastedes yritykset arvoivat riskit vastaavissa suurissa hankkeissa huolellisemmin ja ottavat paremmin huomioon sidosryhmien näkemykset. 

 

Laos  pato  Pöyry  TEM 




Viite