Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Teollisuus livistää energiaverosta

2.10.2009 8.09

Noora Jussila

Keväällä päätetty työnantajien Kela-maksun poistaminen oli tarkoitus rahoittaa kiristämällä yritysten ympäristöveroja. Sen sijaan teollisuudelle ehdotetaan nyt verohelpotuksia.

Hallitus lupasi tiistaina valmistella energiaveroleikkuria, joka otetaan käyttöön ennen vuoden 2011 alun sähköveron korotuksia. Siten sähköveron korotus ei koskisi energiaintensiivistä teollisuutta.

Leikkurilla on tarkoitus säilyttää metsäteollisuus kilpailukykyisenä.

Metsäteollisuus ei kuitenkaan ole päätökseen tyytyväinen.

”Aikataulusta kerrottiin, mutta se, mille tasolle pyritään, jäi auki. Sekään ei ole varmaa, etteivät korotukset koske myös metsäteollisuutta”, sanoo Metsäteollisuus ry:n energia- ja ympäristöjohtaja Stefan Sundman.

Mikä metsäteollisuudelle sitten riittää?

”Se, että hallitus madaltaisi sähköveroja ja ilmoittaisi, että energiaveron korotukset perutaan.”

Teollisuus saanee vapautuksen myös uusiutuvan energian syöttötariffin, eli takuuhinnan, aiheuttamasta lisälaskusta. Syöttötariffin kustannukset jaetaan sähkönkäyttäjien kesken.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) sanoi tiistaina, että hänen mielestään energiaintensiivinen teollisuus tulee vapauttaa syöttötariffin rasitteesta.

Elinkeinoelämän keskusliiton energiapolitiikan asiantuntija Mikael Ohlström uskoo, että hallitus on yritysten ja teollisuuden toiveille tällä hetkellä tavanomaista suopeampi.

”Globaali taantuma on saanut hallituksen kuuntelemaan energiaintensiivistä vientiteollisuutta. Hallitus tietää, että toimintaympäristö on teollisuudelle muutenkin hakala.”

Ohlströmin mukaan energiaveron korottamisen kaltaiset kansalliset päätökset tuovat elinkeinoelämälle lisää kustannuksia.

”Energiaveron korottamisella hidastetaan taantumasta elpymistä. Siinä mielessä teollisuuden toiveet on varmaan otettu vakavammin kuin nousukauden aikana”, Ohlström sanoo.

Kela-maksun poistopäätöksestä ei ole kulunut edes puolta vuotta, ja silti teollisuus on saamassa energiaverohelpotuksia. Menikö tämä nyt ihan kuten pitikin, hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija, kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr)?

”Ei tavoitteesta olla lipsumassa. Kyse on siitä, että Kela-maksun kompensaationa tehtävää pakettia ympäristö- ja energiaverojen korotuksista painotetaan eri tavalla. Jos leikkuria muutetaan, kuten nyt kaavaillaan, verotuotot ja veronkorotukset on haettava jostain muualta”, Tynkkynen sanoo.

Teollisuus iskee halvan energian puolesta myös kampanjoimalla. Metalliliitto ja Teknologiateollisuus kertoivat keskiviikkona, että ne alkavat kampanjoida yhdessä ydinvoiman puolesta.

”Puna-sini-vihreät aatteet ovat realisoitumassa yhteiskunnallisissa päätöksissä niin, että teollisuus ahdistetaan pois maasta ja teollisuudesta tehdään saastuttava pahantekijä. Tämä tapahtuu niin sanotun ilmastonmuutosagendan alla”, todettiin keskiviikkona Helsingin Sanomissa julkaistussa kampanjakutsussa.




Viite