Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiesitkö, että sinun rahoillasi saatetaan rahoittaa ydinasetuotantoa?

26.4.2012 11.01

Jukka Vahti

Suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt, ammattiliitto Pro, kirkko ja ainakin osa Suomessa toimivista pankeista rahoittavat suoraan tai epäsuorasti ydinaseita valmistavia yrityksiä.

Asia ilmenee tutkimusverkosto Safer Globe Finlandin tänään torstaina julkaisemasta selvityksestä.

Esimerkiksi eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, jonka vastuulla on 870 000 suomalaisen lakisääteinen eläketurva, on raportin mukaan sijoittanut eläkevaroja kolmeen ydinaseita tuottavaan yritykseen, jotka ovat EADS, BAE Systems ja Finmeccanica.

Kuntien eläkevakuutus Keva, kirkko ja ammattiliitto Pro sijoittavat ydinaseiden valmistajiin epäsuorasti. Esimerkiksi kirkon eläkerahaston sijoitukset on ulkoistettu suureksi osaksi indeksirahastoihin. Ne taas eivät ota kantaa osakevalintoihin, vaan sijoittavat rahansa vertailuindeksin mukaiseen osakekoriin.

”Kirkon eläkerahasto etsii parhaillaan vastuullisilla kriteereillä toimivia, kustannustehokkaita osakeindeksirahastoja”, kirkon keskusrahaston sijoitusjohtaja Ira van der Pals sanoo raportissa.

Monet sijoittajat puolustavat sijoituksiaan sillä, ettei kansainvälinen sääntely ota ydinaseisiin yksiselitteisesti kantaa.

Kuntien eläkevakuutuksella Kevalla on rahastosijoituksia Barclays-pankkiin ja Credit Suisseen, jotka sijoittavat ydinaseita valmistaviin yhtiöihin.

Kevan sijoitusjohtaja Ari Huotari kertoo raportissa, että Kevan vastuullisen sijoittamisen politiikkaan ei kuulu tiettyjen toimialojen seulominen ”sijoitusuniversumin” ulkopuolelle.

”Mielestämme yhtiö voi siis toimia hyvinkin vastuullisesti ja olla vastuullisen sijoittamisen sijoituskohde, vaikka toimiala olisi jonkun mielestä paheksuttava”, Huotari sanoo raportissa.




Viite