Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Markus Sommers/ Tietosuojavaltuutetun toimisto

Reijo Aarnio.
ohjeistaja. Reijo Aarnio sanoo, että tietosuojavaltuutetun toimisto ei ole tuomioistuin.Markus Sommers/ Tietosuojavaltuutetun toimisto

ohjeistaja. Reijo Aarnio sanoo, että tietosuojavaltuutetun toimisto ei ole tuomioistuin.

Tietosuojavaltuutettu näpäytti kansalaisjournalisteja

15.9.2011 14.41

Lasse Leipola

Kansalaisjournalismi on saanut näpäytyksen tietosuojavaltuutetulta. Pakkoruotsi.net-sivusto joutui kuun vaihteessa poistamaan sivuiltaan mustan listan pakollista ruotsinopetusta kannattavista poliitikoista.

Tietosuojavaltuutetun toiminta on herättänyt närää internetin keskustelupalstoilla ja tietosuojavaltuutettua on syytetty muun muassa sananvapauden rajoittamisesta ja demokratian vastustamisesta.

Pakkoruotsi.net kirjoittaa sivullaan, ettei se hyväksy ratkaisua ja aikoo tulevaisuudessa tuoda nimet julki jossain muussa muodossa. Sivuston ylläpitäjä vetoaa muun muassa siihen, että listalla esiintyvät henkilöt ovat tuoneet kantansa itse julkisuuteen.

Tietosuojavaltuutetun Reijo Aarnion mukaan tietosuojavaltuutetun toimisto ei ole tuomioistuin.

”Toisin kuin kadulla puhutaan, tietosuojavaltuutetulla ei ole toimivaltaa kieltää tai antaa lupia vaan kyseessä on pelkkä ohjaus.”

Mielenkiintoisen Pakkoruotsi.net-sivuston tapauksesta tekee se, että tiedotusvälineet voivat halutessaan tehdä samanlaisen listauksen. Tietosuojalainsäädäntöä ei nimittäin sovelleta mediaan.

”Kun lehti julkaisee jotain, sitä koskee päätoimittajavastuu sekä muun muassa yksityisyyden suojaa koskeva lainsäädäntö”, Aarnio sanoo.

Aarnion mukaan Pakkoruotsi.net-sivuston listauksen tekee ongelmalliseksi muun muassa se, ettei sivustolta käy ilmi, kuka on sivuston takana ja siitä vastuussa.

Tietosuojalainsäädännön rajoja on linjattu korkeimmassa hallinto-oikeudessa vuonna 2009, kun se katsoi, ettei suomalaisten verotietoja listaavaa Veropörssi-julkaisua voi laskea journalismiksi. Aarnion mukaan helpoin tapa tehdä lista ihmisistä on kysyä heiltä itseltään, haluavatko he esiintyä sillä.




Viite