Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomen Pakolaisavun kuva-arkisto

YK:n pakolaispäivä 2005
Uusi urheilu-Suomi. YK:n pakolaispäivää vietettiin Helsingissä koripallon parissa vuonna 2005. Suomen Pakolaisavun kuva-arkisto

Uusi urheilu-Suomi. YK:n pakolaispäivää vietettiin Helsingissä koripallon parissa vuonna 2005.

Turvapaikanhakijoiden maahanmuutto pieneni

24.3.2009 11.15

Jussi Karmala

Suomen Viime vuoden maahanmuutosta neljä prosenttia oli turvapaikkapohjaista. Määrä on laskenut. Vuonna 2007 vastaava luku oli viisi prosenttia.

Eli vaikka turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut selvästi Suomessa, myönnetään oleskelulupa turvapaikan perusteella yhä harvemmalle.

Vuonna 2008 Suomeen sai oleskeluluvan 20 391 Euroopan unionin ulkopuolelta tullutta ihmistä. Näistä 785:lle myönnettiin oleskelulupa turvapaikkahakemuksen perusteella. Turvapaikkaa haki 4035 ihmistä.

Edellisvuona 2007 oleskeluluvan sai yhteensä 18 131 ihmistä, joista 860 oli turvapaikkaperusteisia. Tuolloin turvapaikanhakijoita oli 1505.

EU:n ulkopuolinen maahanmuutto johtui viime vuonna työnteosta (30 prosenttia), perhesiteestä (30 prosenttia) ja opiskelusta (23 prosenttia). Työnteon osuus oli itseasiassa suurin, sillä maahanmuuttovirasto luokittelee osan työperäisestä maahanmuutosta muu peruste -luokkaan (15 prosenttia).

EU-kansalaiset eivät tarvitse oleskelulupaa. EU-maahanmuuton seuranta onkin hyvin hankalaa.

Maahanmuuttovirasto ennustaa, että tulevaisuudessa maahanmuutto kasvaa opiskelu- ja perhesyistä. Opetusministeriön tavoite on houkutella lisää ulkomaalaisia opiskelijoita Suomeen. Perheenyhdistämisten kasvu seuraa puolestaan siitä, että turvapaikkapohjaisen oleskeluluvan saaneet ihmiset hakevat oleskelulupia perheenjäsenilleen.

Tiedot selviävät maahanmuuttoviraston maaliskuussa julkaistuista tilastoanalyyseistä.

maahanmuutto 




Viite