Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston Kanslia

Muuttaja. Maahanmuuttoministeri Astrid Thors valmistelee ehdotuksia lakimuutoksista. Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston Kanslia

Muuttaja. Maahanmuuttoministeri Astrid Thors valmistelee ehdotuksia lakimuutoksista.

Turvapaikanhakijoille tulossa lisää ikä- ja kielitestejä

2.6.2009 11.28

Noora Jussila

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (rkp) vastaanotti tänään tiistaina turvapaikkapolitiikkaselvityksen, jossa ehdotetaan turvapaikkaprosessin tehostamista, ikä- ja kielimääritysten lisäämistä ja perheenyhdistämistä koskevia tarkennuksia.

Hallitus päätti selvityksen tilaamisesta hallitusohjelman puolivälitarkastelun yhteydessä. Selvityksen tavoitteena on löytää keinoja aiheettomien turvapaikkahakemusten vähentämiseksi.

Selvityksen perusteella ministeri Thors on linjannut kiireellisimmät toimenpiteet, joiden valmistelu aloitetaan välittömästi. Hallituksen esitykset lakimuutoksista pyritään saamaan eduskuntaan syksyllä.

Muun muassa ikä- ja kielimäärityksiä halutaan lisätä osana turvapaikanhakijan henkilöllisyyden selvittämistä.

Myös perheenyhdistämiseen tulee tarkennuksia. Vanhempien olisi jatkossa kyettävä todistamaan, että kasvattilapsi on asunut ja viettänyt kiinteää perhe-elämää vanhemman kanssa jo ennen Suomeen tuloa.

Turvapaikkaprosessia tehostetaan keskittämällä maahanmuuttoasioiden asiantuntemus pääkaupunkiseudulle, Saimaan seudulle sekä Oulun ja Turun alueille.

Käytännön tehokkuutta haetaan myös lisäämällä alueellista yhteistyötä poliisin, rajavartiolaitoksen, maahanmuuttoviraston, vastaanottokeskusten ja hallinto-oikeuksien välillä.

 




Viite