Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tutkija rauhoittelee metaanipäästöistä noussutta huolta

14.12.2011 14.42

Lasse Leipola

Helsingin yliopiston ympäristönmuutoksen professori Atte Korhola rauhoittelee venäläistutkijoiden metaanihavainnoista noussutta huolta.

The Independent kertoi eilen venäläistutkijoiden havainneen, että jäämeren pohjasta vapautuu aiemmin luultua enemmän metaania, joka on 20 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Uutinen nosti uudelleen esiin pelon niin sanottujen metaaniklatraattien hajoamisesta.

”Ilmakehän metaanipitoisuudesta on tarkat tiedot jäätiköissä. Koska eri lähteistä vapautuneet metaanit on mahdollista erottaa toisistaan isotooppien avulla, tiedetään, ettei klatraateista ole juurikaan vapautunut metaania ilmakehään viimeisen kahden miljoonan vuoden aikana”, Korhola sanoo.

Hänen mukaansa tästä voidaan päätellä, että merenpohjan klatraatit ovat sangen pysyviä, koska ne eivät ole hajonneet, vaikka jääkausien välissä on ollut lämpimämpiä jaksoja. Hän arveleekin, että metaani on peräisin jostain muualta kuin pahamaineisista klatraateista – esimerkiksi jonkinlaisesta hajoamisprosessista.

”Aikanaan klatraattien sulaminen on liittynyt aikakausiin, jolloin merenpinta on ollut nykyistä jopa 100–200 metriä alempana, jolloin säteily on päässyt suoremmin lämmittämään niitä. Nythän merenpinta on nousemassa”, Korhola sanoo.

Korholan mielestä venäläishavainto metaanipäästöistä on ilmiönä kiinnostava ja hän uskoo sen puhuttavan tutkijoita tulevaisuudessa. Hän kehottaa myös odottamaan, kunnes tutkimustulokset julkaistaan virallisesti.

Korhola myös muistuttaa, ettei merenpohjan pohjan lämpötilojen kehityksestä ole tarkkaa tietoa.

”Kukaan ei tiedä johtuuko kyseinen tapaus lämpenemisestä vai jostain muusta. Meren pohjasta ei kuitenkaan ole havaittu merkkejä vyörymistä tai muista mekaanisista ilmiöistä, joita klatraattien hajoaminen vaatisi” Korhola sanoo.

ilmastonmuutos 




Viite