Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lykaestria / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Aurinko.
Lämpö talteen? Tutkijat selvittivät, että PFTBA sitoo auringon lämpöä ilmakehään.Lykaestria / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Lämpö talteen? Tutkijat selvittivät, että PFTBA sitoo auringon lämpöä ilmakehään.

Tutkijat löysivät uuden ilmastopahiksen: Yli 7000 kertaa pahempi kuin CO2

11.12.2013 8.52

Lasse Leipola

Kanadalaistutkijat ovat löytäneet uuden, huomattavasti aiemmin tunnettuja kasvihuonekaasuja voimakkaammin ilmastoa lämmittävän kaasun. Toronton yliopiston tutkijoiden mukaan yksi PFTBA-molekyyli (eng. perfluorotributylamine) vastaa sadan vuoden ajanjaksolla 7 100:a hiilidioksidimolekyliä.

”PFTBA on erittäin pitkäikäinen ilmakehässä ja sillä on hyvin suuri pakotevaikutus. Näiden seurauksena sillä on huomattava potentiaali lämmittää ilmastoa”, tutkija Angela Hong sanoo yliopiston sivuilla.

Esimerkiksi metaani on vain noin 25 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu, minkä lisäksi sen elinikä ilmakehässä, eli aika jonka se vaikuttaa ilmastoon, on huomattavasti lyhyempi kuin hiilidioksidilla tai nyt löydetyllä PFTBA:lla.

Pelkän voimakkuuden lisäksi kokonaisvaikutukseen vaikuttaa olennaisesti aineen määrä ilmakehässä, joka brittilehti Guardianin mukaan on PFTBA:n osalta esimerkiksi Torontossa noin 0,18 ppm eli noin 2 200 kertaa vähemmän kuin hiilidioksidin 400 ppm. Lehden haastatteleman Nasassa työskentelevän tutkija Drew Shindellin mukaan määrä on vielä niin pieni, ettei sillä ole vaikutusta, mutta sen mahdollista kasvua on syytä valvoa.

PFTBA:ta ei esiinny luonnossa, vaan sitä tuotetaan keinotekoisesti muun muassa elektroniikkateollisuuden tarpeisiin. Mekanismia sen poistamiseksi alemmasta ilmakehästä ei tunneta vaan se tuhoutuu vasta ilmakehän yläosissa, jonne sen kulkeutuminen kestää jopa satoja vuosia.

Tutkimus julkaisiin marraskuun lopussa Geophysical Research Letters -tiedejulkaisussa.

Juttuun lisätty Guardianista siteerattu kappale PFTBA:n kokonaisvaikutuksista kello 9.03.

ilmastonmuutos  päästöt  ilmakehä  kemia 


Lisää aiheesta:



Viite