Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mitä kaikkea? Klikkaa kuva isommaksi ja katso, mitä kaikkea uudistuneesta Langasta löytyy.

Mitä kaikkea? Klikkaa kuva isommaksi ja katso, mitä kaikkea uudistuneesta Langasta löytyy.

Uudistunut Vihreä Lanka on täällä

1.9.2011 14.38

Laura Häkli

Vihreän Langan paperiversio on nyt kaksi kertaa kuukaudessa ilmestyvä aikakauslehtimäinen lukupaketti.

Vihreän Langan lukijatyytyväisyys on ollut huippuluokkaa, ja lehden levikki on kasvanut viime vuosina hyvää vauhtia yli kymmeneentuhanteen. Miksi lehteä piti silti uudistaa, päätoimittaja Juha Honkonen?

”Halusimme tehdä entistä näyttävämmän, modernimman, syvällisemmän ja kiinnostavamman lehden. Haluan, että Vihreä Lanka on sellainen lehti, jota ei heitetä samana päivänä paperinkeräykseen vaan se elää sohvapöydällä pitkään.”

Uudistuksessa lehden koko on muuttunut tabloidista leikatuksi tabloidiksi, mikä tarkoittaa, että leveät marginaalit ovat jääneet pois ja päivälehtimäisyys on vaihtunut siloitellumpaan ja selkeämpään ilmeeseen. Lehtiuudistuksen yhteydessä muuttuu myös ilmestymistahti. Lehti kolahtaa luukusta kahden viikon välein ja päivittäisuutiset löytyvät verkosta vihrealanka.fi:stä.

”Ihmisten medianlukutottumukset ovat muuttuneet. Uutiset luetaan netistä ja pitkät, taustoittavat jutut paperilehdestä. Ihmisten ajasta kilpailevat muiden lehtien lisäksi yhä useampi televisiokanava ja internetin rajaton tarjonta”, Honkonen sanoo.

Lehden linjan hän aikoo pitää ennallaan.

”Kirjoitamme juttuja politiikasta, ympäristöstä ja kulttuurista kaikille, erityisesti vihreästi ajatteleville suomalaisille. Tiedonvälityksen lisäksi haluamme viihdyttää ja herättää keskustelua. Journalistiset päätökset teemme itsenäisesti.”

Uusia palstoja ja lehden ilmettä on ideoitu kaikkien Vihreän Langan seitsemän journalistin voimin. Uutuuksia ovat esimerkiksi viherpesuyrityksiä paljastava Ekokyttä, politiikan muotisanoja yllättävästi avaava Termiitti-palsta ja kulttuurielämyksiä kahdelta kannalta ruotiva Kokija & Tekijä-palsta.

Rakenne on useimpien aikakauslehtien tapaan kolmiosainen.

Lehden keskiosan täyttävät taustoittavat ja elämykselliset reportaasit ja henkilöhaastattelut, joissa valokuvat, grafiikat ja kuvitukset ovat suuressa roolissa. Lehtiuudistuksen visuaalinen pääarkkitehti, graafikko Iiro Törmä on tavoitellut lehtiuudistuksessa aiempaa kevyempää tyyliä.

”Eihän vanhassakaan ulkoasussa mitään olennaista vikaa ollut, mutta halusin uuteen lehteen enemmän visuaalista liikkumavaraa ja leikkisyyttä. Toivon, että lehti houkuttelisi kevyemmän ulkoasun kautta uusia lukijoita”, Törmä sanoo.

Uudistuksen visuaalisuuden kommentoijana on toiminut lukuisia lehtiuudistuksia toteuttanut Markus Frey. Nimiön ja leipätekstin fontin on tehnyt Sami Kortemäki.

Lehden loppuosassa Kulttuuri-osasto ja kuluttamiseen, harrastuksiin ja vihreään elämäntapaan liittyvä Vapaalla-osasto ilmestyvät vuorotellen eli kumpikin sivusto kerran kuukaudessa.

Viimeisellä aukeamalla tiedotusvälineitä, politiikkaa ja toimittajia ruotivat suositut Mediapyövelit Taneli Heikka ja nimimerkki Kaino Riesu. Myös politiikan terävä mielipideautomaatti, salamyhkäinen vaikuttaja Niemeläinen jatkaa Langassa. Niemeläisen kolumni onkin yksi Vihreän Langan perinteisimpiä osia: kolumnisti aloitti Langassa vuonna 1998.

Perinneosastolta on uudistuksessa haluttu säilyttää myös Langan luetuimpiin kuuluvat palstat: Eno, Pekka Saurin piirtämä Just joo ja Vihreät tangat.

Viimeisellä sivulla lehden viihdetoimittaja, useita kirjojakin kirjoittanut Vesa Sisättö visioi juttusarjassaan, miltä Vihreä Lanka mahtaa näyttää tulevaisuudessa.

”Vuonna 2031 Vihreä Lanka ilmestyy tietenkin kokonaan netissä”, Sisättö sanoo.

”Mutta tulevaisuuden lehdessä lukijat eivät klikkaa uutislinkkejä, vaan uutislinkit klikkaavat lukijaa.”




Viite