Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vaalirahakohun seuraus: "Juntti-Suomen vastaisku"

Klikkaa suuremmaksi.

Klikkaa suuremmaksi.

31.3.2011 10.05

Juha Honkonen

Vaalirahakohusta näyttävät hyötyvän eniten sdp ja perussuomalaiset. Tämä selviää Vihreän Langan Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Siihen vastasi noin tuhat suomalaista eri puolilta maata.

Kohun takia puoluetta vaihtavista jopa 14 prosenttia loikkaa sdp:n äänestäjiksi. Demareiden kannatus olisi siis ilman kohua selvästi nykyistäkin alhaisempi. Viimeisimpien gallupien mukaan vaikutus voisi tarkoittaa jopa kolmea prosenttiyksikköä.

Myös perussuomalaiset saa vaalirahauutisoinnin ansiosta roimasti uusia äänestäjiä. Potti on 39 prosenttia puoluetta vaihtavista. Perussuomalaisten kannatusta aihe lisää korkeintaan 5,3 prosenttiyksikköä.

”Tässä näkyy se, mitä yhdessä haastattelussa kuvasin karkeasti juntti-Suomen vastaiskuksi. Valuminen duunaripuolueisiin kertoo herravihasta”, analysoi tulosta Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.
Keskusta on saamassa ”loikkareista” yllättävän suuren osuuden, viisi prosenttia. Puolueen kannatuksessa asialla tosin on alle yhden prosenttiyksikön vaikutus.

Yhtään uusia kannattajia ei kohun takia ole tulossa kokoomukselle, kristillisille eikä rkp:lle. Vaalirahakohussa ryvettymätön vihreätkin on haalimassa heistä vain prosentin. Puolueen ”Rötösherrat kuriin” -kampanja ei siis ainakaan vielä ole toiminut.

”Olemme sitä ihmetelleet. Ehkä se johtuu siitä, ettemme lähteneet ilakoimaan asialla silloin, kun kohut olivat päällä. Perussuomalaiset tekivät sitä eniten, ja he ovat hyötyneetkin siitä enemmän kuin muut”, vihreiden kampanjapäällikkö Ville Tuominen sanoo.

Tutkimuksessa täysi-ikäisille suomalaisille esitettiin kysymys: ”Aiotteko äänestää vaalirahakohun takia huhtikuun eduskuntavaaleissa eri puoluetta kuin vuoden 2007 eduskuntavaaleissa?”

Tutkimuksesta ei käynyt ilmi sitä, mistä puolueista äänestäjiä lähtee kohun takia. Kannatusmittausten perusteella voidaan kuitenkin päätellä, että ne olisivat suurimmat puolueet keskusta, kokoomus ja sdp.




Viite