Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Valvoja: Talvivaara saa jatkaa ja lisäksi poiketa ympäristöluvasta

15.6.2012 10.53

Sammeli Heikkinen

Talvivaaran kaivosta valvova Kainuun ely-keskus on hylännyt vaatimuksen käyttää hallintopakkoa kaivoksen jätevesiongelman vuoksi. Ely-keskus ilmoitti myös antaneensa Talvivaaralle luvan poiketa ympäristöluvasta tavalla, jota hallinto-oikeus ei keväällä hyväksynyt.

Hallintopakon käyttämistä vaati Ylä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän ympäristölautakunta sekä yksityishenkilö. Ely-keskus katsoi, ettei ympäristönsuojelulaissa määriteltyä pakkoa ole tarpeen käyttää, sillä sen mielestä Talvivaaran tilanne on parantunut viime syksyyn ja tänä kevääseen verrattuna.

Ely-keskukselta on vaadittu Talvivaaran toiminnan keskeyttämistä nyt kolme kertaa ja vaatimukset on joka kerran hylätty.

Ely-keskus tiedotti perjantaina myös antaneensa Talvivaaralle poikkeusluvan kaivoksen ympäristöluvan vaatimuksiin. 

Ympäristöluvan mukaan metallitehtaan prosessivedet on palautettava kaivoksen bioliuotuskiertoon tai johdettava kipsisakka-altaalle ja sieltä poistettava vesi jätevesien jälkikäsittely-yksiköihin. Ely-keskuksen poikkeusluvalla prosessivedet saa nyt kuitenkin johtaa suoraan jälkikäsittelyyn ja edelleen lähiseudun vesiin. Talvivaaran mukaan kaivoksen jätevedet saa näin puhdistettua paremmin.

Talvivaara sai jo aiemmin luvan vastaavaan toimintaan, kun Pohjois-Suomen aluehallintovirasto muutti ympäristölupaa vähän yli vuosi sitten. Vaasan hallinto-oikeus kuitenkin kumosi muutoksen tänä keväänä. Nyt siis kaivos saa kuitenkin elyn poikkeusluvalla laskea prosessivedet ohi kipsisakka-altaan.

 

 

kaivosteollisuus  ely 




Viite