Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Keskuspaikka? Tikkurilan terveysasema on ehdolla Vantaan täyden palvelun terveysasemaksi.Mikael Ahlfors

Keskuspaikka? Tikkurilan terveysasema on ehdolla Vantaan täyden palvelun terveysasemaksi.

Vantaasta saattaa tulla terveydenhuollon koekenttä

18.3.2010 15.00

Noora Jussila

Vantaa näyttää ottavan terveydenhuollossa kunnista ensimmäiset askeleet kohti niin sanottua Risikon mallia, jossa perus- ja erikoissairaanhoito liitetään tiivimmin yhteen.

Tämä on ollut peruspalveluministeri Paula Risikon (kok) tavoitteena myös valtakunnallisesti, mutta laaja terveydenhuoltojärjestelmän uudistus typistyi helmikuussa kokeiluksi keskustan vastustuksen vuoksi.

Vantaalla terveyspalveluita ollaan kuitenkin nyt pistämässä uusiksi niin, että kaupunkiin on tulossa kolme täyden palvelun terveysasemaa, joista saa myös erikoissairaanhoitoa.

Samaan aikaan myös sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltava terveydenhuoltolain uudistus kytkee erikoissairaanhoidon entistä tiukemmin kiinni perusterveydenhuoltoon.

Tällä hetkellä kuntien sosiaali- ja terveyspuolen budjeteista kaksi kolmasosaa menee erikoissairaanhoitoon ja loput perusterveydenhuoltoon. Risikon mukaan kuvio pitää kääntää toisinpäin, jotta kulut saadaan kuriin.

Terveydenhuoltolain uudistus on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn loppukeväästä. Lisäksi tavoitteena on aloittaa kokeilu, jotta sosiaali- ja perusterveydenhuollon rakenteet tukisivat entistä paremmin sosiaalipalvelujen, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä. Kokeilualueiksi on ministeriön mukaan ilmoittautunut jo monta halukasta aluetta. Myös pääkaupunkiseutu, mukaan lukien Vantaa, on ilmaissut kiinnostuksensa. Kokeilualueista päätetään aikaisintaan syksyllä.

Vantaalla terveyskeskusuudistusta valmistelevat kaupungin virkamiehet, joiden esitys tuodaan huhtikuussa sosiaali- ja terveyslautakunnan käsiteltäväksi.

Kolmen täyden palvelun aseman lisäksi kaupunkiin tulisi kevyemmän palvelun asemia, joiden lukumäärä on vielä auki. Tällä hetkellä Vantaalla on kahdeksan terveysasemaa.

Vantaalla suunnitelmat terveysasemien mahdollisista lakkauttamisista ovat herättäneet laajaa vastarintaa. Lakkauttamisia vastuttanut kansanliike luovutti kaupunginvaltuustolle viime viikolla adressin, jonka on allekirjoittanut liki 30 000 vantaalaista.

Vantaan vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Anniina Kostilainen huomauttaa, että päätöksiä ei ole vielä tehty. Yksimielisyyttä ei ole siitäkään, mitä kevyemmän palvelun asemalla tarkoitetaan. Kostilaisen mukaan se voi tarkoittaa myös nykyisen tasoista palvelua. Kaikkiaan hän näkee suunnitelman hyvänä.

"Ei olisi enää läheterumbaa niin, että aina lähetettäisiin Husiin, vaan kaupunki voisi omana palvelunaan tarjota erikoissairaanhoidon palveluita."

Täyden palvelun asemiksi suosikkeina ovat ainakin Tikkurilan ja Myyrmäen terveysasemat. Kolmas asema tulisi mahdollisesti Korsoon tai Koivukylään.




Viite