Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vertaistalous on Suomessa vielä lapsen kengissä

13.6.2013 6.47

Hanna Eriksson

Netissä toimivan vertaishuutokaupan Huuto.netin vertaiskauppojen määrä kasvoi viime vuonna uuteen ennätykseen. Huuto.netin mukaan siellä myytiin 3 250 000 tuotetta, runsaat viisi prosenttia edellisvuotta enemmän.

Suomalainen tavaroiden myynti-, vaihto ja kierrätyspalvelu Netcycler on kerännyt Suomessa kolmessa vuodessa 35 000 käyttäjää. Se on laajentunut Saksaan ja Englantiin sekä osti viime vuonna Yhdysvalloista medianvaihtopalvelun Swap.comin, jossa puoli miljoonaa käyttäjää kierrättää kirjoja, cd-levyjä ja dvd-elokuvia.

Nyt palvelua suunnataan Yhdysvalloissa lastentavaroiden kierrätykseen.

Vertaistaloudesta Kaikki jakoon -kirjan kirjoittanut Jenni Selosmaa toivoo, että tämä vuosi olisi lähtölaukaus muullekin suomalaiselle vertaistaloudelle. Nyt on siihen hyvä hetki. Digitaaliset ja mobiilisovellukset tekevät jakamisesta helppoa.

Suomessa on saanut alkunsa jo moni saksalaisista ja yhdysvaltalaisista vertaispalveluista mallia ottanut hanke, esimerkiksi autojen vertaisvuokraus, yhteiskäyttötilat ja yhteisöjakamisen palvelut. Autot, asunnot ja taidot pannaan vuokralle tai jakoon silloin, kun niitä ei itse tarvitse.

“On ekologista käyttää tyhjillään olevia huoneita. Kun ihmiset majoittavat matkalaisia kodeissaan, ei Helsinkiin tarvitse rakentaa uusia hotelleja, jotka ovat talvet tyhjillään ja kesät tupaten täynnä”, Helsinki Bed and Breakfast -palvelun perustaja Tapani Koskela sanoo. HBB:ssä majoitusta tarjoaa parikymmentä perhettä pääkaupunkiseudulta 35–90 euron maksua vastaan.

Vertaistalous auttaa nyt myös taantuman aiheuttamassa rahapulassa. Vertaiskäyttö on taloudellisesti kannattavaa sekä käyttäjälle että palvelun tarjoajalle.

“Auton, majoituksen ja tarpeellisen tavaran saa vertaisverkosta käyttöönsä selvästi normaalia halvemmalla. Lainaaja hyötyy, kun saa korvauksen vajaakäytössä olevasta tavarasta tai taidosta”, Selosmaa sanoo.
Jakaminen vähentää myös energiankulutusta ja jätettä.

Siksi se vetoaa Selosmaan mukaan parhaiten vielä ympäristötietoisiin nuoriin kaupunkilaisiin.
“Ylikuluttaminen ei ole asia, millä voisi vielä päteä. Nuoret eivät halua määrittyä enää kuluttamisen kautta”, Selosmaa sanoo.

Kaikki jakoon -kirjan mukaan pohjoisamerikkalaisissa tutkimuksissa autojen yhteiskäyttöön siirtyneiden kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöt ja autolla ajettujen kilometrien määrä laskivat selvästi. Kirjan kirjoittajien mukaan Suomessakin ilmastopäästöjä voisi leikata jopa 160 miljoonaa kiloa, jos kymmenen prosenttia autoilevista kotitalouksista saadaan yhteiskäyttöautoilijoiksi.

“Itse toivoisin nimenomaan toimivaa autojen yhteiskäyttöpalvelua Suomeen. Nyt esteenä ovat lähinnä kalliit vakuutukset”, Selosmaa harmittelee.

Kotimaista jakamistaloutta

  • Autojen vertaisvuokraus: Mego, Kortteliauto
  • Tavaroiden vuokrauspalvelu: Kuinoma, iRent
  • Yhteiskäyttötilat: HUB Helsinki ja Tampere, Made in Kallio, Urban Office
  • Vertaismajoitus: KodinVaihtoloma.com, Helsinki Bed and Breakfast
  • Pienpalvelut: Nextdoor, Freelanceri
  • Vertaislainat: Lainaaja, Fixura
  • Vertaisopetus: Koulu-festarit

Lähde: Kaikki jakoon. Atena 2013.




Viite