Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Maija Linturi.
Ei kaupankäyntiä. Maija Linturi ostaisi mielellään nykyistä enemmän eettisiä tuotteita, vaikkei koe saavansa sillä oikeutusta epäeettiseen toimintaan.Emilia Pippola

Ei kaupankäyntiä. Maija Linturi ostaisi mielellään nykyistä enemmän eettisiä tuotteita, vaikkei koe saavansa sillä oikeutusta epäeettiseen toimintaan.

Vihreä kuluttaja huijaa ja varastaa muita useammin

9.12.2009 12.00

Lasse Leipola

Ekologisia tai vastuullisia tuotteita ostavat käyttäytyvät keskimääräistä vastuuttomammin, väittää tuore tutkimus. Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomessa Talouselämä.

Tutkimuksen mukaan ekotuotteita ostavat muun muassa varastavat ja huijaavat keskimääräistä useammin. Ennen kaikkea he huomioivat muita ihmisiä keskimääräistä vähemmän omassa käyttäytymisessään.

Ilmiötä on käsitelty Slate-verkkolehdessä. Sen mukaan ihmiset saattavat kokea, että eettinen kuluttaminen tekee heistä hyviä, jolloin kaikkien muidenkin tekemisten täytyy olla hyviä. Tämä ei tietenkään toimi, jos kyseessä on ilmiselvästi epäeettinen toiminta.

Toinen vaihtoehto on, että ihminen käy itsensä kanssa kauppaa: hyvää tekoa vastaan voi tehdä vähän pahaa.

Helsingin Ruohonjuuressa asioiva Maija Linturi ei kuvittele ostamiensa luomupähkinöiden oikeuttavan esimerkiksi lentämistä. Sen sijaan lähes totaalinen kuluttamattomuus voisi hänen mielestään jossain määrin oikeuttaa jonkun isomman epäeettisen hankinnan.

kuluttaja 




Viite