Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreä Lanka selvitti, kenellä on Suomessa valta

1.11.2012 10.12

Lasse Leipola

Kuka oikeasti päättää Suomen asioista? Kenen ääni kuuluu ja kenen ääntä kuunnellaan kulisseissa? Kuka on pelkkä sätkynukke? Tällaisiin kysymyksiin etsittiin vastausta Vihreän Langan Suomen vaikutusvaltaisin -kyselyssä.

Tällainen kysely ei tietenkään mittaa todellista valtaa vaan pikemminkin sitä, kenellä mielletään olevan eniten valtaa. Tosin voi pohtia, eikö juuri se, että ihmisellä mielletään olevan valtaa ole valtaa.

Listauksen tekeminen aloitettiin toimituksessa listaamalla pitkä lista ehdokkaita, joiden joukosta lähdettiin haarukoimaan muutaman asiantuntijan avulla noin kolmenkymmenen vaikutusvaltaisimman ehdokasjoukkoa.

Lopulta päädyttiin neljänkymmenenviiden nimen listaan, josta lähdettiin etsimään kärkikymmenikköä.
Ehdokkaita arvioimaan kerättiin kymmeniä henkilöitä, jotka seuraavat työnsä puolesta yhteiskunnallista vallankäyttöä eri näkökulmista.

Heille painotettiin, että tarkoituksena on arvioida jokaisen henkilön virallisen aseman lisäksi myös epävirallista, esimerkiksi verkostojen tai varallisuuden tuomaa vaikutusvaltaa.

Kutsuttujen joukossa oli muun muassa toimittajia, poliitikkoja, tutkijoita, virkamiehiä, oikeusoppineita, urheilupomoja, järjestöihmisiä, sotilaita, liikemiehiä, ekonomisteja. Suuri osa kutsutuista vastasi kyselyyn. Koska vastaukset annettiin nimettömästi verkkopalvelun kautta, ei voida varmasti sanoa, mitä ammattiryhmiä vastanneet tai vastaamatta jättäneet tarkalleen edustivat.

Seuraavilla sivuilla esitellään kärkikymmenikkö, jolla on kyselyn perusteella enemmän valtaa Suomessa kuin kenelläkään muulla. Listan ulkopuolisista tuloksistakin on syytä nostaa esiin muutamia seikkoja.

Tuloksien perusteella näyttää siltä, että varsinkin poliittinen valta haihtuu nopeasti. Esimerkiksi entiset pääministerit tai presidentit eivät nousseet järin korkealle, vaikka esimerkiksi Matti Vanhanen toimii nykyisin vaikutusvaltaisena lobbaajana tunnetun Perheyritysten liiton toimitusjohtajana.

Jytky ravisteli kotimaista politiikkaa viime vuonna, mutta se ei ole ainakaan vielä nostanut puheenjohtaja Timo Soinia kotimaiseen valtaeliittiin. Business Insider -lehden viime kesänä maailman taloudelle vaarallisimpien ihmisten listalla seitsemänneksi listattu Soini, ei kyselyn perusteella sijoitu lähellekään kärkikymmenikköä.

Kärkikymmenikön ulkopuolelta on mainittava lopuksi muutama nimi, joita osa vastaajista piti erittäin vaikutusvaltaisina ja osa taas ei juurikaan vaikutusvaltaisena.

Tässä salaperäisessä haastajajoukossa olivat Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen, Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, Helsingin Sanomien päätoimittaja Mikael Pentikäinen, Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas, Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa sekä Åbo Akademin säätiön puheenjohtaja Christoffer Taxell.

He ovat joko onnistuneet kätkemään valtansa osittain tai sitten antamaan osalle vastaajista kuvan todellisuutta suuremmasta vallasta.

Kärkikymmenikkö

  1. Pääministeri Jyrki Katainen
  2. Talouskomissaari Olli Rehn
  3. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen
  4. Sammon ja Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos
  5. Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila
  6. Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin
  7. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö
  8. Elinkeinoministeri Jyri Häkämies
  9. Valtiosihteeri Raimo Sailas
  10. Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta

Kärkikymmenikkö lisätty jutun loppuun 13. tammikuuta 2015.




Viite