Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ville Niinistö: EKP:n rooli mietittävä uudelleen

26.11.2011 13.00

Jukka Vahti

Euroa kannattaa puolustaa, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Meneillään oleva euroalueen kriisi on syytä nähdä mahdollisuutena muuttaa päätöksenteon ja talousjärjestelmän rakenteita.

Nämä olivat vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön pääviestit, kun hän esitteli vihreiden lääkkeitä talouskriisin parantamiseksi vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä lauantaina aamupäivällä.

Samalla hän moitti Euroopan suuria puolueita eurokriisin hoidosta.

"Jos ajattelee, kuinka keskeinen rooli EU-mailla ja EU:lla on kriisin ratkaisussa, on erikoista, että yksikään iso poliittinen ryhmä Euroopan tasolla ei ole pystynyt esittämään uskottavaa kokonaisnäkemystä siitä, miten Euroopan talous pitäisi korjata", Niinistö sanoi puheenvuorossaan.

Vihreiden lauantaina esittelemä paketti pohjautui Euroopan vihreiden pari viikkoa sitten puoluekokouksessaan laatimiin linjauksiin.

Niinistön mielestä kriisin ratkaiseminen voi vaatia Euroopan keskuspankin roolin laajentamista.

"Jos verrataan euron tilannetta kansallisiin valuuttoihin, on selvää, että eurossa on ongelmia, koska EKP:n tehtävä on suhteellisen kapea, eikä meillä ole yhteistä rahoitusmuskelia, jolla epävakaassa tilanteessa voitaisiin turvata kunkin maan velanmaksun uskottavuus", Niinistö sanoi.

"Ensisijaista on löytää ratkaisu, joka varmistaa, että euroa voidaan tukea tällaisessa tilanteessa kuten mitä tahansa kansallisvaluuttaakin. Tässä keskeistä on se, että keskustelemme avoimesti demokraattisesti siitä, pitäisikö EKP:n mandaattia laajentaa." 

Pitkällä aikavälillä voidaan Niinistön mukaan keskustella myös "rajallisista eurobondeista", jotka edellyttäisivät jäsenvaltioilta talouden tasapainottamista ja velkaantumisen hillitsemistä. Tämä voidaan hänen mukaansa kuitenkin tehdä vasta, kun kriisimaiden budjettikoordinaatio on saatu kuntoon.

 

Vihreiden ehdotus Euroopan talouden korjauspaketiksi:

1. Euroa kannattaa puolustaa, mutta se pitää tehdä kansalaisten hyäksymillä korjausliikkeillä.

2. Kriisi on mahdollisuus parantaa rakenteita

3. Jäsenvaltioiden taloudenpidolle pitää luoda säännöt, joiden noudattaminen varmistetaan nykyistä tarkemmalla seurannalla ja tarvittaessa sanktioilla.

4. Jäsenvaltioiden keskinäiselle verokilpailulle pitää panna rajat. Tämä helpottaa valtioiden budjettien tasapainottamista. Veroparatiisien kitkeminen lisäisi avoimuutta.

5. Rahoituslaitosten vakavaraisuuden ja valvonnan parantaminen.

6. Pörssikeinottelun hillitseminen transaktioverolla. Finanssialan osallistaminen talouskriisin kustannuksiin.

7. Euroalueen velkauskottavuuden parantaminen niin, että riskimaiden kannusteet korjata taloutensa rakenteita säilyvät.

8. Euroopan keskuspankille nykyistä isompi rooli. EKP:n tehtäviä pitäisi laajentaa niin, että se voisi nykyistä tehokkaammin tukea apua tarvitsevia jäsenmaita.

9. Kilpailukyvyn ja kasvun vahvistaminen ympäristöongelmia ja ilmastonmuutosta ratkovalla vihreillä investoinneilla.

10.Globaalin politiikan tuominen globaalin talouden rinnalle. Globaalin taloushallinnan demokratisointi. 




Viite