Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ursa

Laurence S. Smith.
Visionääri. Laurence C. Smith kirjoitti kirjan maailman ja erityisesti pohjoisten alueiden tulevaisuudesta.Ursa

Visionääri. Laurence C. Smith kirjoitti kirjan maailman ja erityisesti pohjoisten alueiden tulevaisuudesta.

Yllättävä väite: Väestönkasvusta puhutaan liikaa

2.9.2011 14.19

Lasse Leipola

Ilmastonmuutos ja väestönkasvu vievät huomiota muilta ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaavilta ilmiöiltä, sanoo yhdysvaltalaistutkija Laurence C. Smith. Hänen mukaansa keskimääräisen elintason nousu rasittaa maapalloa paljon enemmän kuin pelkkä väestönkasvu.

”Väestönkasvu on mielestäni paljon pienempi ongelma kuin kulutus. Mitä sillä on väliä, onko meitä seitsemän vai yhdeksän miljardia, kun keskivertokiinalaisten kulutus moninkertaistuu hänen muuttaessaan maalta kaupunkiin?” Smith kysyy.

Hän toivoo, että luonnonvarojen rajallisuudesta käytäisiin enemmän keskustelua.

”Väestönkasvu on ongelma juuri sen takia, että planeetta on rajallinen eikä luonnonvaroja riitä kaikille. Ilmastonmuutoksessa on taas kyse luonnonvarojen väärinkäytöstä ja planeetan kapasiteetin ylittämisestä.”

Yksi Smithiä huolestuttavista asioista on puhtaan veden riittävyys. Hän muistuttaa, että väestönkasvu ja teollistuminen ovat nopeimpia juuri niillä alueilla, joilla on jo nyt pulaa vedestä.

”Hyvä uutinen on se, että historian perusteella vedestä käytävät aseelliset konfliktit ovat epätodennäköisiä. Jopa Pakistan ja Intia, jotka ovat olleet useasti sodan partaalla, ovat pystyneet sopimaan vedestä. Tutkimusten mukaan vesi on aivan liian kallista sodassa riskeerattavaksi – entä jos häviät sen, mitä sinulla jo oli?”

Smith oli tällä viikolla Suomessa markkinoimassa kirjaansa Uusi pohjoinen – maailma vuonna 2050. Hänen pääteesinsä on, että pohjoinen selviää muuta maailmaa paremmin tulevaisuuden haasteista.




Viite