Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ympäristöministeri: Omistajat vastuuseen ydinvoimaloista

12.3.2012 15.22

Lasse Leipola

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) kaipaa parannuksia ydinvoimayhtiöitä koskevaan vastuuseen. Nykyisen ydinvastuulain mukaan ydinvoimayhtiöillä on rajoittamaton vastuu ydinonnettomuuden korvaamisessa.

”Tämä on kuitenkin tyhjä kirjaus, koska ainoastaan valtionyhtiö Fortumilla on ydinreaktoreidensa lisäksi muuta omaisuutta. Esimerkiksi Fennovoiman ydinvoimalaa suunnitteleva saksalainen E.ON ei joutuisi maksamaan penniäkään, jos Pyhäjoella sattuisi onnettomuus”, Niinistö kirjoittaa vihreiden sivuilla.

Ydinvastuulaki velvoittaa ydinvoimalan omistajalta noin 700 miljoonan euron vakuutusta, se on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin mahdollisesta ydinonnettomuudesta aiheutuvat kulut. Esimerkiksi Fukushiman onnettomuuden arvioidaan aiheuttavan seuraavien kymmenen vuoden aikana 57–200 miljardin euron kulut.

”On normaalia, että kaupallinen yhtiö vastaa toimintansa yhteiskunnalle aiheuttamista riskeistä. Se kuuluu tavanomaiseen sijoituksen riskiarviointiin. Ydinvoimayhtiöt ovat vapautettuja toimintansa aiheuttamista merkittävistä riskeistä. Se vääristää energiantuotantomuodon kannattavuutta suhteessa kilpailijoihinsa yhteiskunnan kokonaisedun kannalta haitallisella tavalla.”




Viite