Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha Honkonen

KAKSI KRIISIÄ. Ville Niinistö on osallistunut Durbanissa myös eurokokouksiin. Ilmastokokous on kuitenkin maailman kannalta tärkeämpi.Juha Honkonen

KAKSI KRIISIÄ. Ville Niinistö on osallistunut Durbanissa myös eurokokouksiin. Ilmastokokous on kuitenkin maailman kannalta tärkeämpi.

”Euron kriisi on pientä tämän rinnalla”

9.12.2011 18.25

Juha Honkonen

DURBAN. Ilmastokokouksen päätöspäivän iltana sekä kattavan sopimuksen syntyminen että täydellinen vesittyminen näyttävät yhtä mahdollisilta. Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) mukaan euron kriisi on pientä sen rinnalla, mitä lähitunteina tapahtuu täällä Durbanissa.

”Euroopan talouskriisi näkyy julkisuudessa enemmän, mutta tässä on koko maailma kyseessä eikä vain yksi valuutta”, Niinistö sanoo.

Ilmastokokouksen on määrä päättyä tänään perjantaina, mutta todennäköisesti päätöslauselmaa hiotaan vielä lauantain puolella.

”Vielä ei voi sanoa mitään varmaa mistään, mitä täältä kokouksesta tulee.”

Päätöspäivän suurin saavutus ennen loppuratkaisua on ollut Euroopan unionin ympärilleen saama koalitio kattavan ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi. Mukana on noin 50 vähiten kehittynyttä maata, pienet saarivaltiot, Brasilia, Etelä-Afrikka ja EU:n jäsenmaat. Yhteensä koalitiossa on siis yli puolet maailman valtioista.

”On ennennäkemätöntä, että nuo (köyhimmät valtiot) asettuvat näin näkyvästi EU:n kanssa samaan rintamaan”, Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia sanoo.

Toissa vuoden Kööpenhaminan kokouksesta tähän asti EU joutui ajamaan ilmastotavoitteitaan varsin yksin.

Suurimmat kasvihuonekaasujen päästäjät Kiina, Yhdysvallat ja Intia eivät ole ilmoittaneet liittyvänsä globaalisti kattavaan sopimukseen. Toisaalta ne eivät ole tyrmänneetkään osanottoaan. Nyt näyttää siltä, että niiden osalta sopimus voisi astua voimaan 2020.

Ilmastotieteilijöiden mukaan sopimus pitäisi saada voimaan jo 2015–2017, jotta ilmastonmuutos voidaan pitää maksimissaan kahdessa asteessa. Kahta astetta pidetään rajana sille, että lämpeneminen on vielä kohtuullisesti hallittavissa. Yli kahden asteen nousu tietäisi esimerkiksi jäätiköiden sulamisesta seuraavaa lämpenemiskierrettä.

Viimeisimmissä kokouksissa on ollut ainakin yksi maa, joka on jarruttanut prosessia viimeiseen asti. Cancúnissa se oli Bolivia, ja nyt roolin on ottamassa tuttu öljyjätti.

”Saudi-Arabia on ykköspahis, voinkohan mä sanoa niin?” Haunia luonnehti perjantaina.

”Joo, niiden edustaja on kuin Darth Vader!” Niinistö komppasi.

 

Durban 




Viite