Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Suomi ilman kristillisdemokraatteja

27.3.2015

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva
Tasavalta-blogi seuraa kevään eduskuntavaaleja.

Kristillisdemokraatit menettää kaksi paikkaa eduskunnassa, ennustaa Ylen Taloustutkimuksella teettämä tutkimus.

Se tarkoittaa edustajamäärän vähenemistä kolmasosalla. Hallituksen pienin puolue (eduskunnan pienin on yhden edustajan Muutos 2011) on vaarassa kadota kokonaan. Sen kannatusprosentit ovat viime vuosien mittauksissa alkaneet kolmosella. Edes puheenjohtaja Päivi Räsänen ei voi olla varma uudelleenvalinnastaan eduskuntaan.

Haastattelin ensi viikolla ilmestyvän Vihreän Langan juttua varten Kataisen ja Stubbin hallitusten työtä lähellä seuranneita. Moni totesi, että kd sai suhteettoman paljon valtaa vasemmistoliiton ja vihreiden jätettyä hallituksen. Päivi Räsänen on tukenut kokoomusta ja hoitanut sisäministerin tehtävää pätevästi, ja näin ostetulla vaikutusvallalla hän on pystynyt jarruttamaan ihmisoikeusuudistuksia. Translaki, joka olisi lopettanut sukupuolensa korjaavien pakkosterilisoinnit, ja äitiyslaki, joka olisi parantanut naisparien lasten oikeutta vanhempiinsa, torpattiin hallituskauden lopussa. Jo hallitusneuvotteluissa Räsänen torjui tasa-arvoisen avioliittolain - onneksi se saatiin läpi kansalaisaloitteen kautta.

Kd on toisaalta ollut hyvä syntipukki muille hallituspuolueille. Translaki jakoi kokoomusta, eikä Stubb lopulta halunnut viedä sitä läpi, mutta kyseenalaisen kunnian sen pysäyttämisestä sai Räsänen.

Jatkossa kristillisdemokraatteja ei välttämättä tarvita hallitukseen edes porvaripuolueita tukemaan. Kolmen–neljän edustajan puolue voi olla liian mitätön mukaan otettavaksi.

En jää kaipaamaan kristillisdemokraatteja, jos se katoaa Suomen puoluekartalta. Suvaitsemattomuus ja tasa-arvon vastustus ei kuitenkaan ole kd:n yksinoikeus, puolue vain tekee sen muita selkeämmin. Puheenjohtaja Päivi Räsänen totesi eilen Yle Femin vaalitentissä, että hän ei ole feministi, koska aborttikysymys on hänelle tärkeä. Kd sai Kataisenkin hallitusohjelmaan kirjauksen siitä, että hoitohenkilökunnan mahdollisuutta kieltäytyä abortin tekemisestä pohditaan (mitään laajaa selvitystä ei onneksi tehty). Kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi taas vastasi "mieluummin äidit", kun häneltä kysyttiin palkansaajien vaalitentissä, mitä hänelle tulee mieleen lauseesta "isät kotiin".

Sellaista tyylimokaa Juha Sipilä tai edes Timo Soini eivät olisi tehneet. Kd:lle tyypillisiä arvokonservatiivisia ajatuksia löytyy kuitenkin niin keskustasta, perussuomalaisista kuin kokoomuksestakin. Esimerkiksi kokoomusmeppi Petri Sarvamaa ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja Sampo Terho äänestivät äskettäin europarlamentissa sitä vastaan, että naisille olisi taattava oikeus päättää abortista.

Kd jarruttaa järjestelmällisesti ihmisoikeusparannuksia, mutta ainakin sen linja on selvä. Kokoomusta tai keskustaa äänestävä ei voi olla varma, meneekö tasa-arvon puolesta taistelevalle liberaalille annettu ääni sittenkin naiset kotiin tahtovalle konservatiiville.

eduskuntavaalit 2015 





Viite