Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Onko vihreät äijäpuolue?

28.8.2017

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva

Viikonloppuna Iltalehti kirjoitti vihreistä ”vankkana äijäpuolueena”. Perusteina listattiin, että puolueen kärjessä ei vihreiden naisvaltaisuus näy. Puoluejohtaja on jo toista kertaa peräkkäin mies, samoin puoluesihteeri ja presidenttiehdokas.

Voi jopa ajatella, kuten yksi kolumnia kommentoinut, että vihreiden näkyvimmät nousut ovat tulleet miesten toimesta: ensimmäiset neljä kansanedustajaa, Pekka Haavisto-ilmiö, kannatuksen nousu ensin Ville Niinistön ja nyt Touko Aallon johdolla... 

Onko siis todella niin kuin Iltalehti kirjoittaa, että ”vihreiden asetelma on samanlainen kuin yhteiskunnassamme varsin yleisesti muutenkin: aktiiviset naiset pitävät toiminnan yllä, miehet johtavat ja ovat esillä”?


Kannattaa muistaa
, että äijäpuolueen viittaa vihreille sovittelevat sivuuttavat osan historiasta: Suomen toinen naispuolinen puoluejohtaja oli vihreiden Heidi Hautala. Ensimmäisiä naisia sekä puoluejohtajana että ministerinä on ollut Satu Hassi. Vaalivoitot vuosina 1999 ja 2007 tulivat naispuheenjohtajien johdolla.

Vihreiden historian kovimpia vaalituloksia on eurovaaleissa vuonna 2009, jolloin Heidi Hautala, Satu Hassi ja Tarja Cronberg keräsivät yhdessä 138 000 ääntä.

Puolueen historian kovin vaalitulos tuli kevään kuntavaaleissa. Niissä koko valtakunnan kymmenen eniten ääniä saaneen ehdokkaan joukossa on kaksi vihreää naista: Anni Sinnemäki ja Emma Kari.


Ei ole syytä uskoa
, että vihreissä olisi haluttu nostaa erityisesti valtaan miehiä. Päinvastoin. Puolueen säännöt painottavat vallan jakaantumista tasan sukupuolten välillä.

Esimerkiksi kun puheenjohtaja on mies, pitää eduskuntaryhmää johtaa naisen. Varapuheenjohtajat ovat mies ja nainen. Puoluehallituksessakin jakauma on tasainen.

Vaikka vihreissä puheenjohtajan valitsee jäsenistö eikä miesten saunavuoro, niin jostain syystä vihreät ovat molemmissa jäsenäänestyksissä halunneet johtoon miehen.

Eli vaikka tarkoitus on tasa-arvoinen, on lopputulema perinteisen miehinen. Esimerkiksi vasemmistoliiton jäsenäänestys nosti johtoon Li Anderssonin.

Gallupsuosion vuoksi vihreistä etsitään tällä hetkellä kaikkia mahdollisia heikkouksia. Siksi Iltalehden esittämää kritiikkiä kannattaa pohtia. Onko miesvaltaisuus vihreiden kärjessä vain sattumaa? Jos on, niin miltä tilanne näyttää ulospäin?

vihreä liitto  Vihreät  tasa-arvo  feminismi 





Viite