Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Äärioikeisto voitti Itävallassa

24.5.2016

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva

Vihreät voitti Itävallan presidentinvaalit! Sosiaalisen median ensikommentit olivat Suomessakin riemukkaita, kun vaalitulos lopulta selvisi maanantai-iltapäivällä. Vihreiden sitoutumaton ehdokas Alexander Van der Bellen sai 50,3 prosenttia äänistä ja pysäytti äärioikeistolaisen vapauspuolue FPÖ:n ehdokkaan Norbert Hoferin.

Pian myös vihreiden kommentoijien viesteihin tuli tummia sävyjä. Vihreät saattoi voittaa, mutta niin voitti vapauspuoluekin. 49,7 prosenttia äänestäjistä tuki sen muukalaisvastaista sanomaa. Vaalikampanja rummutti vapauspuolueen viestejä ehkä laajemmalle kuin koskaan. Hoferin suosion myötä puolue ei enää ole pelkästään puheenjohtajansa Heinz-Christian Strachen varassa.


Vapauspuolue
ei ole mikään tähdenlento. Entiset natsit olivat mukana perustamassa sitä 1950-luvulla. Se on ollut välillä maltillisempi, välillä muukalaisvihamielisempi ja aina populistinen. Se on ollut hallituksessa niin sosialidemokraattien kuin konservatiivien kanssa. Europarlamentissa puolue on samassa ryhmässä Ranskan äärioikeistolaisen ja Venäjältä rahoitusta saavan Front Nationalin kanssa.

Hoferin nenän edestä viety presidentin pesti olisi ollut vain kehityksen huipennus puolueelle, joka on vaikuttanut voimakkaasti koko Itävallan politiikkaan.


Äärioikeisto on ollut Itävallassa pitkään vahvempi kuin monessa muussa Euroopan maassa. Vapauspuolueen 49,7 prosenttia ei kuitenkaan ole vain itävaltalainen ongelma, päinvastoin. Ennen lopullisia vaalituloksia julkaistussa analyysissä saksalaisen Die Zeit -lehden Bernd Ulrich vertasi vapauspuoluetta Vaihtoehto Saksalle -puolueeseen, Donald Trumpin menestykseen USA:n esivaaleissa ja autoritääristen puolueiden valtaannousuun Itä-Euroopassa.

Ulrichin mukaan kaksi järjestelmää on nyt törmäyskurssilla. Kyse ei ole, kuten muukalaisvastaiset väittävät, lännen ja islamin konfliktista. Konfliktin osapuolet ovat liberaali demokratia ja uusi, kansainvälinen autoritäärisuus. Vastakkain ovat vapaus ja kuuliaisuus, avoimuus ja eristäminen. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, eristymisen kannattajat ovat kansainvälisesti erittäin hyvin verkottuneita.


Entäs vaalien
vihreä voittaja Van der Bellen? Itävallan uusi presidentti vaikuttaa sovittelevalta, Pekka Haavisto -tyyppiseltä poliitikolta. Heti ensimmäisessä puheessaan maanantai-iltana hän ojensi kätensä Hoferin kannattajille. Hänestä toivotaan nyt jakautuneen maan yhdistäjää.

Liikaa ei kannata odottaa presidentiltä, jonka valta on lähinnä seremoniallista. Ei myöskään auta, vaikka vihreä presidentti miten yrittäisi sovitella, jos vapauspuolueella ei ole pienintäkään halua liennytykseen.


Toisaalta Itävallan
perinteiset suuret puolueet, konservatiivit ja sosialidemokraatit, karsiutuivat vaalien toiselta kierrokselta. Vihreät näyttää ottavan paikan eristymisen vastustajina ja liberaalin demokratian puolustajina.

Se on vaikea tehtävä, eikä siitä kannata liikaa riemuita. Sen sijaan vihreiden Itävallassa ja muualla täytyy miettiä, miten ne kantavat niille lankeavaa vastuuta.

 

Vihreät  itävalta 





Viite