Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Eurovaaleissa käy näin

EU-vaaliblogi. Blogissa seurataan eurovaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään asti.

EU-vaaliblogi. Blogissa seurataan eurovaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään asti.

16.4.2014

Juha Honkonen

Puolueet ilmoittivat viimeiset eurovaaliehdokkaansa eilen. Tässä on politiikan penkkiurheilijan veikkaus siitä, miten vaaleissa käy.

Kokoomuksella on kova lista. Vaalien äänikuninkaana tulee hymyilemään ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb. Kokoomuksen todennäköinen puheenjohtajaehdokkuus ei menoa hillitse. Vastaava tilanne on liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkusella. Pyrkimys pätkäpääministeriksi lisää näkyvyyttä, eivätkä äänestäjät pelästy mep-pestin mahdollista katkeamista jo alkuunsa. Kokoomuksen kolmannesta paikasta käydään jännä kisa. Viisi vuotta sitten Eija-Riitta Korhola ja Sirpa Pietikäinen päätyivät lähes tasaääniin. Viime viikkoina nostetta saanut Pietikäinen kirii ohi ilmastoskeptisen Korholan.

Keskustalla on ristiriitaiset kärkinimet. Talouskomissaari Olli Rehn on ollut EU:n ylimmässä johdossa syventämässä Euroopan integraatiota, kun taas politiikan ikipoiju Paavo Väyrynen nousee jopa perussuomalaisten ohi vaalien viralliseksi euroänkyräksi. Väykkä singahtaa takaisin europarlamenttiin, tosin vain vuodeksi. Kotimaassa odottaa taas yksi ministerinsalkku. Rehn pääsee niukasti läpi. Kepun kolmannen paikan nappaa kolmas konkari Anneli Jäätteenmäki. Rannalle jää kaksi kovaa nimeä, Antti Kaikkonen ja Mikael Pentikäinen. He voivat lohduttautua sillä, että ministeri-Audit kiiltelevät jo horisontissa.

Perussuomalaiset on vaalien suurin voittaja äänimäärissä, kun eurokriittiset jyräävät koko maanosassa. Lisämeppejä tulee kuitenkin vain yksi. Timo Soinin viime vaalien jättipotti, 130 000 ääntä, on kotia vailla. Suurimman osan niistä nappaavat mamukriitikkojen ykkösehdokas Jussi Halla-aho, nykymeppi Sampo Terho ja ex-ryhmyri Pirkko Ruohonen-Lerner. Nainen jää ilman.

Demarien viime eurovaalien yllättäjä oli Mitro Repo. Hänen äänimääränsä romahtaa, mutta ortodoksipappi säilyttää niukasti paikkansa. Toisesta paikasta kamppailevat tasaväkisesti Liisa Jaakonsaari ja Mikael Junger. Kokenut ja median arvostama nainen voittaa tämän mittelön. Näin ollen sdp on ainoa puolue, jonka mep-ryhmä pysyy ennallaan.

Vihreät saivat hyvän listan, vaikka suosittu Satu Hassi luopuu paikastaan. Vaalien äänikuningattareksi nousee kuin fenix-lintu Heidi Hautala. Hänen suosionsa on niin vankka, etteivät ministeritaipaleen vastoinkäymiset nouse esteeksi. Toisesta paikasta käyvät tiukan kilpailun tamperelainen Oras Tynkkynen, polvijärveläinen Tarja Cronberg sekä helsinkiläiset Anni Sinnemäki ja Outi Alanko-Kahiluoto. Tynkkynen saa Hassin äänet, Cronbergin hyvät näytöt meppinä eivät aivan riitä ja helsinkiläiset naiset syövät toisensa. Tynkkynen astuu viimeisenä Brysselin-junaan.

Vasemmistoliitto tekee paluun simpukkapatojen ääreen. Puolueella on ehdolla kaksi valovoimaista naista, ex-ministeri Merja Kyllönen ja nuori lupaus Li Andersson. Kokemus ja ronski kainuulaishuumori selättävät tällä kertaa turkulaisen punavihreyden. Kyllönen menee laittamaan Brysselin-herroja riviin.

Rkp ja kd jäävät näissä mittelöissä puille paljaille. Ruotsalaisilla on kolme melko suosittua ehdokasta, meppi Nils Torvals, toimittaja Björn Månsson ja intellektuelli veteraani Jörn Donner. Rkp kuitenkin menettää paikkansa, koska viime kerran ykkösnimi, puheenjohtaja-ministeri Carl Haglund ei ole ehdolla. Kristillisetkin menettävät ainokaisensa, vaikka heidän listansa on kaikkien aikojen paras. Mukana on viimeksi 54 000 ääntä rohmunnut Sari Essayah ja puolueen ylipapitar Päivi Räsänen. Edes puheenjohtaja-ministeri ei kuitenkaan kerää riittävästi ääniä, sillä tällä kertaa kd:tä ei ole avittamassa vaaliliitto perussuomalaisten kanssa.

Tulevat mepit tulevat olemaan äänimäärän mukaisessa järjestyksessä:

Alexander Stubb (kok)
Heidi Hautala (vihr)
Paavo Väyrynen (kesk)
Henna Virkkunen (kok)
Jussi Halla-aho (ps)
Anneli Jäätteenmäki (kesk)
Merja Kyllönen (vas)
Olli Rehn (kesk)
Sirpa Pietikäinen (kok)
Mitro Repo (sdp)
Sampo Terho (ps)
Liisa Jaakonsaari (sdp)
Oras Tynkkynen (vihr)

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

eurovaalit 





Viite